Benestar

Com puc saber si l'aire de casa està contaminat?

El cansament o el mal de cap són símptomes que poden estar relacionats amb la qualitat de l’aire interior (QAI), que es pot millorar amb una bona ventilació i altres hàbits senzills

4 min
Una dona ventilant una habitació en una imatge de recurs.

BarcelonaSegons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), passem al voltant d’un 90% del dia dins d’espais tancats. A casa, a la feina o en altres locals d’oci com gimnasos o restaurants. Un percentatge que s’ha incrementat arran de l’augment del teletreball en els darrers anys. Si passem en interiors la major part del nostre temps, ¿ens hauríem de preocupar més per l’aire que hi respirem? “Hi ha poc coneixement de com la qualitat de l’aire de casa afecta la salut”, assegura la biòloga Elisabet Silvestre, experta en bioconstrucció i autora de Viure sense tòxics. Com guanyar benestar i salut en la teva vida quotidiana (RBA). “Es té la percepció de la contaminació de l’aire exterior, del carrer, i no tant dels espais interiors. El cansament, la fatiga, el mal de cap, la manca de concentració, la picor als ulls, la gola, les mucoses o la pell, així com problemes respiratoris i cardiovasculars o reaccions al·lèrgiques, són símptomes que poden estar relacionats amb la qualitat de l’aire interior (QAI), tant a casa com a l’oficina o a l’escola”, puntualitza Silvestre. 

Segons diversos estudis de l’Agència de Protecció Ambiental dels Estats Units (EPA), els nivells de contaminació a casa acostumen a ser superiors als del carrer, amb un aire entre 2 i 5 vegades més contaminat que el de l’exterior. L’explicació la trobem en el fet que la composició de l’aire interior té com a base l’exterior –ja contaminat de base– amb altres substàncies. “En l’aire contaminat hi intervenen els materials i els productes que portem a casa. Des de materials de construcció com pintures, vernissos, coles; d’interiorisme i decoració com tapisseries o moquetes, fins als productes que fem servir per al manteniment de la casa com detergents o ambientadors i els d’higiene personal i cosmètics com perfums, gels o laques”, afegeix Silvestre. Tanmateix, cal tenir en compte que les causes de contaminació de l’aire interior varien entre zones i països.

La importància de ventilar

Així doncs, ¿com podem saber si l’aire que respirem dins de casa pot ser perjudicial per a nosaltres? Silvestre assegura que el CO₂ és un bon indicador de la qualitat de l’aire i que a casa o a la feina es pot tenir un mesurador. “Quan marca quantitats al voltant dels 700 ppm, ja indica que cal renovar l’aire. Caldria evitar superar els 800-1000 ppm”, afegeix. Per a Silvestre, hi ha dos hàbits que caldria adquirir cada dia per millorar la qualitat de l’aire i no superar aquests nivells. El primer consisteix a ventilar les estances cada dia per tal de deixar sortir els contaminants. Per norma general, es recomana ventilar entre 15 i 20 minuts amb les portes i finestres obertes per tal que corri l'aire a primera hora del matí o cap al vespre. Per a les persones que viuen en ciutats, és imprescindible fer-ho en les hores de menys trànsit.

El segon hàbit que Silvestre aconsella adquirir és el d'obtenir productes i materials més naturals i amb menys compostos que, a la llarga, acaben “embrutant” l'aire. Tal com explica la científica ambiental Eva Liljeström al llibre Un hogar (casi) libre de tóxicos, es tractaria d'evitar fer servir ambientadors i productes en format aerosol, escollir teixits de fibres naturals quan es renovin els llençols o els draps de cuina o quan toqui canviar un moble, prioritzar els que no siguin lacats o esmaltats. Altres mesures per millorar la qualitat de l'aire en un interior serien fer servir sabatilles dins de casa o si es disposa de sistemes d'aire condicionat o bomba de calor, netejar periòdicament els filtres. A més de reduir els objectes decoratius que acumulen pols. De fet, la pols domèstica està composta de partícules diverses formades per cèl·lules mortes de la pell i el pèl dels habitants d'un espai, de pol·len, de fibres de teixits, restes de productes de neteja, microplàstics... "Pots tenir casa teva fregadíssima i superordenada, però la pols és cosa de cada dia", assegura Liljeström, que compta amb un seguit d'estris prohibits a l'hora de treure la pols i no contaminar més l'aire de casa.

Entre els instruments que la científica ambiental recomana deixar de fer servir per netejar hi ha el plomall o l'escombra. "En comptes del plomall és molt millor passar un drap de cotó humit per tal que la pols s'hi quedi enganxada o, si ja la tens, una baieta de microfibra", recomana aquesta científica ambiental. Pel que fa a l'escombra, considera que "invertir en un bon aspirador és guanyar en qualitat de vida i evitar problemes", afegeix. Segons Liljeström, els millors models són aquells que tenen una bona potència de succió, amb un dipòsit que es pugui netejar amb facilitat i que inclogui accessoris per poder netejar amb profunditat matalassos i catifes.

Vuit claus per millorar la qualitat de l’aire de casa

  • Ventilar cada dia. Si hi ha més persones que habitin l’espai, caldrà fer-ho més sovint. Disposar d’un mesurador de CO₂ ajuda a saber quan és necessari ventilar, ja que quan mesura uns 700 ppm, cal obrir finestres.
  • Evitar estendre la roba dins de casa. D'aquesta manera s'evita que es generi humitat i floridures.
  • Netejar amb productes naturals. El manteniment regular de la casa es pot fer amb productes que no incorporin substàncies que “embrutin” l’aire, com fan molts compostos orgànics volàtils. Per això és recomanable evitar els productes en format aerosol i perfumats.
  • Treure la pols amb un drap humit. D’aquesta manera s’evita “escampar-la” amb plomalls, ja que a la pols s’hi dipositen partícules, àcars i substàncies orgàniques nocives.
  • No fumar a casa. El fum del tabac inclou molts contaminants i tampoc és recomanable fer-ho amb la finestra oberta o al balcó.
  • Escollir cosmètics i productes d’higiene més naturals. Evitar els que venguin en format esprai, amb perfums, parabens…
  • Prioritzar els materials naturals. Evitar els plàstics i sintètics en pintures, mobles, joguines, teixits…
  • Rodejar-se de vegetació. Ajuda a reduir els nivells de contaminació de l’aire.
Són eficaços els purificadors d'aire?

La majoria dels purificadors d'aire tenen un mecanisme bàsic semblant: un ventilador absorbeix l'aire de l'habitació on es troben i el fa passar pels filtres, de manera que l'aire surti net. Existeixen diversos tipus de purificadors d'aire al mercat segons la tecnologia que fan servir per eliminar els contaminants. Segons Elisabet Silvestre, la seva efectivitat "depèn del model, dels filtres o del percentatge de retenció de partícules. Caldria considerar les dimensions de l'estança per valorar l'efectivitat també", diu l'experta, que assegura que els que tenen filtres HEPA (de l’anglès High Efficiency Particulate Air) són una opció en casos que es requereix garantir una bona QAI, ja que atrapen les partícules molt petites. També filtren formaldehid, i altres volàtils.

Eva Liljeström va començar a fer servir purificadors d'aire a casa a causa dels episodis de contaminació a Madrid en els quals no era recomanable ventilar i assegura que són "un imprescindible" sobretot si convius amb persones amb asma o al·lèrgia. "Recomano aquells que indiquen la bona o mala qualitat de l'aire, amb programa automàtic per detectar substàncies a l'ambient i que et mostren quan has de canviar els filtres i amb programa nocturn perquè no facin massa soroll. Pots trobar-los fins i tot amb humidificador. No són barats, però són una bona inversió", assegura.

stats