Coronavirus
Societat 26/02/2021

L'Estat acorda els nous col·lectius que caldrà vacunar quan hi hagi "més disponibilitat de dosis"

Els menors de 55 anys que ja hagin sigut positius de covid només rebran una dosi al cap de sis mesos

ARA
2 min
Un sanitari administra una vacuna
Disponible en:

BarcelonaL'Estat confia que durant el segon trimestre de l'any hi haurà "més disponibilitat de dosis de vacunes" Pfizer-BioNTech i Moderna i per això ha acordat quins seran els pròxims col·lectius que la rebran. Segons ha anunciat el ministeri de Sanitat, seran les persones de 70 a 79 anys, seguides de les de 60 a 69 anys i per les de menys de 60 amb condicions de risc alt de patir un covid-19 greu. A continuació serà el torn de les persones d'entre 56 i 59 anys. "La definició dels grups s'ha realitzat en previsió d'una més gran disponibilitat de dosis de vacunes el segon trimestre de l'any", explica el ministeri a través d'una nota. El document també fixa que la vacuna d'AstraZeneca (que de moment no s'injecta a les persones de més de 55 anys) es començarà a administrar a la franja d'edat de 45 a 55. Això passarà un cop ja s'hagin vacunat les persones de feines considerades essencials, com policies, professors i bombers.

El calendari de vacunació va començar protegint les persones grans que vivien en residències, perquè eren les que més van patir els estralls de la pandèmia. També s'han vacunat els professionals sanitaris. Els següents a vacunar-se havien de ser els més grans de 80 anys i les persones dependents, però ha calgut alterar el calendari perquè encara no és del tot clar que la vacuna d'AstraZeneca (de la qual hi ha més disponibilitat) sigui efectiva amb la gent gran. Tot i que l'OMS recomana que s'administri només a persones de més de 65 anys, l'estat espanyol n'ha limitat encara més l'aplicació i només es fa servir per sota dels 55 anys. És per això que els col·lectius essencials s'estan vacunant abans que els de més de 80 anys. Amb l'arribada de més dosis de Pfizer-BioNTech i Moderna, la vacunació de les persones grans s'hauria d'accelerar.

El document del ministeri també fixa, com ja havia establert la Generalitat, que les persones de menys de 55 anys que ja hagin passat el covid-19 (encara que fossin asimptomàtiques) només rebin una dosi al cap de sis mesos de la infecció i no caldrà fer-los el test serològic per veure si tenen els anticossos.

195.000 dosis més

Aquest divendres el ministeri de Sanitat també ha fet públic que han arribat 195.000 noves dosis de la vacuna Moderna, que es distribuiran entre les comunitats autònomes entre avui i demà. Diumenge també haurien d'arribar més dosis d'AstraZeneca. Dilluns se'n van rebre 496.000 de Pfizer.

stats