Societat 21/05/2018

Jutjats per manifestar-se quan Montoro sortia en cotxe

La fiscalia i un policia demanen entre quatre i vuit anys de presó per als joves acusats

Montse Riart
2 min

BarcelonaVa ser una protesta d'uns minuts, però els pot costar fins a vuit anys de presó. L'any 2014 un grup de persones es van concentrar davant del Teatre del Pòsit de Vilanova i la Geltrú, on el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i la llavors líder del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, feien un míting polític. I, a partir d'aquí, dues versions dels fets: la fiscalia assegura que sis dels manifestants es van abraonar sobre el cotxe blindat amb el qual el ministre i Camacho van abandonar el recinte, entre insults i amenaces, i van acabar-los llançant "pedres, ampolles i llaunes", amb l'objectiu d'acovardir-los. Els acusats admeten l''escrache' a la sortida dels polítics populars, però neguen que llancessin res. El pròxim 25 de juny s'asseuran al banc dels acusats a l'Audiència de Barcelona.

En els vídeos gravats del moment de la protesta es veu com alguns dels manifestants piquen amb els pals de les banderes el vehicle. Dos escortes en baixen i, juntament amb els Mossos i la policia local, faciliten la sortida del cotxe mentre alguns dels joves el segueixen corrents. "Es pretén limitar el dret de manifestació i atemorir la població perquè no protesti", assegura l'advocat dels acusats, Eduardo Cáliz, que considera desproporcionada l'acusació. "Ens estan acusant de desordres públics per manifestar-nos al carrer i d'atemptat contra l'autoritat per dirigir-nos a un cotxe on no sabíem qui hi viatjava", afegeix el Joan, un dels acusats. La defensa dels joves assegura que el vehicle no va seguir les ordres dels Mossos i es va saltar el dispositiu policial previst, i després va sortir per un altre punt del recinte.

Un policia local que va resultar ferit per un menor ja condemnat per aquests fets estén l'acusació a tres joves més, per als quals demana entre 10 i 20 mesos de presó. Per a la resta dels processats, se suma a la petició de penes de la fiscalia. Assegura que els manifestants van obstaculitzar la sortida prevista del cotxe de Montoro i Sánchez-Camacho, situant testos al camí habilitat per la policia per "obligar-los a passar pel mig de la protesta". El relat de l'acusació particular va més enllà que el del ministeri públic, i assegura que els processats "van arribar a donar puntades de peu i cops de puny al vehicle, i es van enfilar al capó d'altres cotxes per llançar pedres i ampolles". Els acusa de generar "greus desordres públics".

Montoro i Camacho, citats com a testimonis

Tant la fiscalia com l'acusació particular han demanat en els seus escrits d'acusació que el ministre i l'exlíder del PP a Catalunya declarin com a testimonis en el judici. De fet, l'acusació particular insisteix en el seu escrit que "tots els testimonis proposats declarin de manera presencial". La fiscalia xifra els danys al vehicle en 400 euros. Les defenses neguen que es produïssin.

stats