Un jutjat admet a tràmit una querella contra el batle de Palma per limitar el lloguer turístic

El cas el duu al mateixa jutgessa que ja va perseguir Antoni Verger en una causa infructuosa que el va empènyer fora de la política

El jutjat d’instrucció número 5 de Palma ha admès la querella de la patronal espanyola del lloguer turístic Fevitur en contra del batle de Palma, Antoni Noguera, segons ha avançat "El Confidencial" i que ha confirmat l'entitat. En concret, la titular del jutjat, Ana María San José, investigarà la querella interposada el 28 de novembre contra la prohibició del lloguer vacacional en edificis plurifamiliars al municipi de Palma. Segons Fevitur, la interlocutòria de la jutge apunta que hi ha característiques que indiquen la possible existència d’un delicte de prevaricació administrativa i d’un altre de prevaricació urbanística per part del batle de MÉS. Fonts de l'Ajuntament de Palma informen que encara no n'han rebut cap notificació.

Ana María de San José és la mateixa jutgessa que va investigar el cas Trens arran d’una denúncia del PP contra l’exconseller de Mobilitat Biel Vicens i l’exdirector general de Mobilitat Antoni Verger, tots dos també de MÉS, i que va acabar amb l'arxivament de la causa i exculpant completament els dos polítics d’una acusació de frau en la compra de trens. La jutgessa va admetre l’octubre de 2015 que el procediment s’havia fet correctament i que no havia causat cap perjudici econòmic, però llavors Verger ja havia renunciat per culpa d’aquella causa a optar a ser batle de Palma i conseller de Medi Ambient.

Fevitur sosté que Cort hauria fet “informes urbanístics completament arbitraris i que no s'ajustaven a la realitat” amb la intenció de culminar el “pla preconcebut” d’eliminar el lloguer turístic a Palma. La patronal ha celebrat l’admissió a tràmit de la querella. El president de la patronal del lloguer turístic, Tolo Gomila, ha declarat que amb la decisió judicial "es posa en entredit la legalitat de les actuacions que es varen dur a terme aquest estiu a Palma en contra de l'activitat del sector".

Segons "El Confidencial", la jutgessa també ha reclamat a l’Ajuntament l’expedient administratiu de cada un dels informes que varen servir per fer la proposta inicial de delimitació de les zones afectades per les restriccions del lloguer turístic, l’expedient per fer la proposta provisional i la documentació relativa a la delimitació provisional.

Noguera ha reaccionat davant aquestes acusacions ha assegurat que " "aquesta querella no farà que canvii res, vam prendre la decisió pensant en l'interés general i per donar accés a l'habitatge. Estam tranquils i donarem les explicacions que faci falta". Davant l'actuació de Fevitur, el batle de Palma ha afirmat que ""el patró de conducta de quan toques beneficis econòmics personals és aquest. Començam a estar acostumats a aquests fets"

Quan es varen anunciar les accions legals de Fevitur Noguera va respondre que no hi veia recorregut i que havien actuat en favor de l'interès general amb "responsabilitat i diligència”. “El que hem fet és desenvolupar una normativa autonòmica i adaptar-la a la ciutat”, va declarar Noguera, i va afegir que la regulació aprovada per Cort "no prohibeix el lloguer turístic, sinó que diu on es pot fer i on no".

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF