Societat 01/02/2022

La jutgessa no veu masclisme sinó "egocentrisme" en Naim Darrechi i arxiva el seu cas

La Fiscalia ja va anunciar que retirava la denúncia contra el tiktoker per dir que ejacula dins les seves parelles sense avisar

3 min
Naim Darrechi, el tiktoker més seguit d'Espanya

PalmaLa jutgessa instructora del cas contra el tiktoker mallorquí Naim Darrechi ha acordat arxivar la querella interposada per l'advocacia de la Comunitat Autònoma, en representació de l'Institut Balear de la Dona (IBDona). Així ho va decidir per mitjà d'una interlocutòria emesa ahir dilluns, després que la Fiscalia de les Illes Balears anunciàs aquest cap de setmana que retirava la denúncia contra el jove, que estava acusat de dir que ejacula dins les seves parelles sense avisar –pràctica anomenada 'stealthing'. Ara, el Govern estudia si recorrerà o no contra la resolució judicial.

Tot i que Darrechi ja era el tiktoker amb més seguidors d'Espanya abans que esclatàs el seu cas, van ser les declaracions que va fer en una entrevista amb el youtuber Mostopapi les que el van situar al centre de la polèmica. Des d'aleshores, ha passat a ser el jove que menteix a les seves parelles sexuals dient-los que és estèril per no posar-se el preservatiu i així ejacular dins. Aquestes declaracions van provocar que l'IBDona es querellàs contra ell, però ara la jutgessa considera que el cas "no reuneix els requisits establerts per integrar un presumpte delicte d'odi" i que tampoc "desprèn uns mínims indicis de criminalitat per presumpte delicte contra la llibertat sexual".

“Em costa molt amb condó. Aleshores, mai el faig servir. Fins que un dia vaig dir: ‘És estrany que no n’hagi deixada cap embarassada’, i vaig començar a acabar dins sempre, sense cap tipus de problema. I mai ha passat res”, afirmava Darrechi orgullós al seu entrevistador, el qual va intentar qüestionar el seu comportament. “Però, i quan acabes dins, elles no et diuen res?”, demanava al jove, que davant la pregunta feia una pausa per aturar-se a pensar entre rialles. “Sí, però bé, jo els dic que estiguin tranquil·les, que som estèril”, afirmava, a la qual cosa Mostopapi exclamava: “Però què dius, tio?”, amb un aire còmplice més que reprovador. 

En una interlocutòria de nou pàgines, la magistrada descarta els quatre requisits que s'haurien de donar perquè el cas es consideràs delicte d'odi. Aquests es basen en la Sentència del Tribunal Suprem del 14 de desembre de 2018, que estableix que l'autor del delicte ha de seccionar les seves víctimes per motius d'intolerància, que la conducta ha d'atemorir tot un col·lectiu, que els missatges han de ser greus i seriosos per generar sentiment d'odi i que la intenció final sigui agredir.

"Posició de superioritat", però no damunt les dones

La magistrada exculpa Darrechi d'aquest delicte i determina que les seves afirmacions estan emparades per la llibertat d'expressió, sense reconèixer en cap moment l'actitud masclista de l'acusat. Si bé "els comentaris resulten desafortunats i moralment reprovables" –segons la resolució– ho són perquè "els destinataris eren principalment adolescents". A més, la jutgessa argumenta que el tracte cap a les víctimes no es deu a "la seva condició de dones, sinó al mateix egocentrisme del declarant".

Per altra banda, la magistrada manté que el discurs de l'influencer tampoc té capacitat d'atemorir les dones com a col·lectiu, atès que "el que fa és una descripció de la seva conducta" i que aquesta, encara que "comporta un engany per part seva, es limita a una mera manifestació que fàcilment pot ser negada". En aquest sentit, sosté que "no genera indefensió ni comporta amenaça".

Finalment, la jutgessa diu que "les expressions utilitzades no són ni greus ni serioses per generar un sentiment d'odi cap a les dones" i que "l'ànim no era el d'agredir". Res més lluny de la realitat: la intenció era "fanfarronejar fent gala d'una pretesa posició de superioritat respecte de les seves parelles", però no entra a valorar el fet que les seves parelles fossin dones. Fins i tot, la magistrada interpreta el missatge del processat i el qualifica de "carregat de vanitat i mancat de maduresa", i adverteix que "s'ha de contextualitzar l'edat del querellat", que en el moment dels fets tenia 19 anys.

"Avergonyit, irreflexiu i espontani"

A part d'això, destaca que en el moment d'explicar com aconseguia mantenir relacions sexuals sense condó, ho afirmava "gairebé avergonyit" i valora els fets posteriors a l'entrevista. "Naim ha demanat perdó a través del seu compte d'Instagram, afirmant que 'si em fic en embolics, que sigui per la meva manera de pensar, però que no sigui per la meva estupidesa. Em sap greu'", recull la interlocutòria.

Pel que fa al delicte contra la llibertat sexual, la magistrada indica que "no són suficients les manifestacions del querellat de manera irreflexiva i espontània en el curs d'una entrevista i posteriorment desmentides". Davant això, subratllen "la transcendència mediàtica d'aquesta querella" i que "costa creure que una potencial víctima que efectivament s'hagi sentit lesionada en la seva llibertat o indemnitat sexual o fins i tot dignitat (...) no hagi formulat cap mena de denúncia, queixa o manifestació".

stats