Violència masclista

La justícia europea diu que les dones víctimes de violència masclista tenen dret a l'estatus de refugiada

El TJUE considera que les dones poden constituir un "grup social" perseguit només per una raó de sexe

2 min
Manifestació contra la violència masclista.

Brussel·lesTotes les dones que fugen de la violència masclista poden obtenir l'estatus de refugiada o de protecció subsidiària a la Unió Europea. Així ho ha dictaminat aquest dimarts el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que considera que les dones en el seu conjunt formen part d'un grup social que quan, per raó de sexe, estan exposades al seu país d'origen a actes de violència física o psíquica, fins i tot a actes de violència sexual i domèstica, tenen dret a rebre aquesta protecció. "Especialment quan corren un perill real de mort o de violència", remarca l'escrit emès pel tribunal europeu.

El cas concret que ha portat el TJUE a sentenciar en aquesta línia és el d'una dona kurda musulmana resident a Turquia que es va divorciar i va denunciar que la seva família la va obligar a casar-se. A més, el seu exmarit li pegava i l'amenaçava constantment. Per aquest motiu, després de fugir a Bulgària, des d'on ha sol·licitat la protecció internacional, té por de tornar al seu país d'origen i assegura que a Turquia la seva vida correria perill.

Una forma de persecució

Després de valorar el seu cas, la justícia búlgara va decidir elevar una consulta a la justícia europea i el tribunal de Luxemburg ha admès a la víctima kurda de violència masclista el dret a rebre la protecció que demanava. La sentència, que es converteix en un precedent en aquest tipus de casos, assenyala que la normativa europea sobre protecció internacional s'ha d'interpretar en conformitat amb el Conveni d'Istanbul, que reconeix la violència contra les dones com una forma de persecució i va entrar en vigor a la Unió Europea l'octubre de l'any passat.

“Les dones que rebutgen un matrimoni forçat [...] es poden considerar pertanyents a un grup social amb identitat pròpia al seu país d'origen si, a causa d'aquest comportament, es veuen estigmatitzades i exposades a la desaprovació de la societat que les envolta, cosa que comportaria la seva exclusió social o actes de violència”, afegeix el veredicte del TJUE. A més, la justícia europea recorda que, en els casos en què no es compleixin les condicions per rebre l'estatus de refugiada, les víctimes també poden demanar protecció subsidiària.

Ara bé, quina diferència hi ha entre aquests dos tipus de proteccions internacionals? Les refugiades són les víctimes de persecució a països tercers per motius de raça, religió o nacionalitat o per pertànyer a un grup social o polític concret. En canvi, la protecció subsidiària es preveu pels casos en què la justícia no cregui que es compleixen les condicions per rebre l'estatus de refugiada però hi ha motius per pensar que si la víctima tornés al seu país d'origen es posaria en perill la seva vida o podria patir greus danys, tractes inhumans i degradants.

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120 / 016

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats