Societat 14/01/2021

El Govern admet "preocupació" per la manca de vacunació entre els professionals de les residències

La incidència a Eivissa es dispara i supera els 1.000 casos per 100.000 persones els darrers 14 dies, mentre que la pandèmia s'estabilitza a les altres illes

Elena Navarro
2 min
Una infermera, preparant una vacuna contra el covid-19.

PalmaEl portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, ha assegurat aquest dijous que el Govern està preocupat per "no arribar als professionals de les residències perquè es vacunin" contra el covid-19. Ha subratllat que la vacunació "és la millor manera de lluitar contra les infeccions dins les residències", per això "val la pena insistir-hi", ha afegit. En aquest sentit, ha explicat que hi ha experiències de països com Israel que han vacunat més i ja s'ha notat en la davallada de contagis dins els centres.

El coordinador de vacunació de covid-19, Carlos Villafàfila, va afirmar aquest dimarts que s'havia vacunat al voltant del 60% dels treballadors dels centres per a gent gran. Va remarcar que dins aquest percentatge hi ha persones que no han donat el consentiment per vacunar-se, i també altres que no han rebut el vaccí per circumstàncies com no haver estat a la residència en el moment de la vacunació o no haver pogut tramitar l'autorització a temps. Cal recordar que la campanya a les residències continua, i la Conselleria de Salut preveu haver administrat les dues dosis ja a final de mes.

Arranz ha explicat que vacunar en un moment en què el virus està en expansió complica la campanya perquè "fa variar molt el ritme" de vacunació i implica haver-ne de canviar la logística sovint. Ara com ara, els centres que més preocupen Salut pels casos de covid-19 són el Sèniors de Pollença, que té 10 usuaris amb contagi actiu, i la residència Fontsanta de Palma –intervinguda aquesta setmana–, amb també 10 positius i 120 persones en aïllament.

El portaveu de la Conselleria de Salut ha valorat en la compareixença la situació de la pandèmia a les Balears. En aquest sentit, ha subratllat que el focus ara mateix és l'illa d'Eivissa, que té una incidència de més de 1.000 casos per 100.000 persones a 14 dies. A més, aquest índex a 7 dies és de 700 casos, la qual cosa significa que els propers dies la tendència de contagis encara anirà a l'alça. Mallorca (amb 597,6 casos per 100.000 habitants) i Formentera (181 casos) es mantenen estables, i a Menorca (370,5) la tendència és ascendent, però la situació està més controlada perquè els positius estan molt associats a brots. Al conjunt de les Balears, la IA14 és de 645,52 infeccions.

Tot i que al conjunt de l'Arxipèlag la pandèmia modera el seu creixement, la pressió hospitalària continua, i aquest dijous els ingressos a les UCI per covid-19 superen el màxim de la primera onada. Cal dir que els ingressos no augmenten –avui hi ha 360 persones– i el portaveu ha dit que la raó principal és que s'ha escurçat el temps d'estada a planta per la millora dels tractaments. Pel que fa els casos actius, avui s'han superat els 10.000.

stats