Societat01/02/2021

Investiguen un policia local de Palma per la filtració de l'acta del Hat Bar

L'Ajuntament de Palma va posar l'octubre una denúncia a la Policia Nacional per un delicte de falta de custòdia

PalmaLa Policia Nacional investiga un agent municipal per un delicte de descobriment i revelació de secrets per la seva vinculació amb la filtració de l'acta del cas Hat Bar de la nit del 7 d'octubre, segons ha avançat el diari Última Hora i han confirmat fonts properes als fets a l'ARA Balears. Aquestes mateixes fonts afirmen que l'imputat va negar la seva implicació quan va declarar davant agents nacionals a mitjan setmana passada. La investigació s'ha obert arran de la denúncia que va posar el mateix Ajuntament de Palma per un delicte de falta de custòdia, en adonar-se que el document no era al seu lloc.

Fonts properes al cas asseguren que tot va començar arran d'una investigació interna de la Policia Local, de la qual va prendre el relleu la brigada de policia judicial de la Policia Nacional. L'investigat va prestar declaració davant els agents d'aquesta unitat com a imputat i ara la qüestió s'ha posat en mans de l'autoritat judicial, que decidirà si continua amb el procediment o l'arxiva. Sigui com sigui, l'Ajuntament de Palma reitera el seu "respecte cap a la justícia" i "defensa la presumpció d'innocència".

Cargando
No hay anuncios

Cal recordar que la filtració de l'acta va coincidir amb una instrucció que va emetre el cap de la Policia Local de Palma, José Luis Carque, l'endemà que la presidenta del Govern anàs al Hat Bar. En aquesta instrucció, advertien contra les filtracions els periodistes perquè el 6 d'octubre –dos dies abans– un agent havia filtrat a la premsa unes imatges fetes dins el quarter de Sant Ferran, segons va explicar aleshores la regidora de Seguretat Ciutadana, Joana Maria Adrover.

Reaparició de l'acta

La membre del govern municipal va negar que fos per evitar que es filtràs l'actuació policial al Hat Bar la nit que els agents hi varen trobar la presidenta a la porta. De fet, l'àrea de Seguretat Ciutadana va descobrir dues setmanes més tard dels fets, el 21 d'octubre, que hi havia una acta relacionada amb el cas, que s'havia tramitat amb normalitat. Dos dies després, el 23 al matí, varen avisar la Regidoria que el document original en paper de l'acta no era al seu lloc. Davant això, varen decidir posar una denúncia a la Policia Nacional per si s'havia comès un delicte de falta de custòdia de document públic.

Cargando
No hay anuncios

El que crida més l'atenció és que quan estaven acabant de denunciar es va comunicar que l'acta havia aparegut. Malgrat això, l'àrea va mantenir la denúncia per poder investigar el que havia succeït. En qualsevol cas, la regidora només va posar en coneixement els fets i no va acusar cap policia o funcionari com a possible responsable.

Cargando
No hay anuncios

Cridades sospitoses

No obstant això, l'ARA Balears va poder saber que un home que s'identificà com a agent de la Policia Local de Palma va telefonar insistentment a un veí que havia denunciat els renous del Hat Bar la nit que hi va ser Francina Armengol per demanar-li si tenia vídeos de l'incident. El presumpte policia va telefonar des d'un número de l'Ajuntament de Palma, però fonts del Consistori varen declarar que no sabien res d'aquestes cridades. El veí del Hat Bar va rebre la primera cridada del suposat agent el mateix dia 7 d'octubre, la nit següent dels fets, a les 22.20 h. Però no content amb la primera, hi va insistir una segona vegada deu minuts després per tornar a demanar imatges dels fets.

Cargando
No hay anuncios

I encara hi va tornar a insistir dues setmanes després, el dimecres 21 d'octubre a les 18.55 h, quan el cas ja era portada a diversos mitjans de comunicació. "Em sorprèn que després de deu anys denunciant els problemes que causa el bar m'hagin telefonat tant els darrers dies per saber si en tenim vídeos", va explicar el veí. El suposat agent va afirmar que telefonava per fer "un seguiment dels renous i aldarulls", però el veí destacà que li va demanar amb insistència si tenia material gràfic de la intervenció policial del 7 d'octubre. Però l'interessat sabia a qui telefonava. Aquest mateix veí havia denunciat el renou que hi havia al carrer, davant el bar, la matinada que hi va anar la presidenta. Va cridar a la Policia Local poc abans de les dues de la matinada i els agents hi varen arribar a les 2.14 h.

La nit dels fets

La nit del 6 al 7 d'octubre de 2020 va marcar un abans i un després en el mandat de Francina Armengol i va fer que es posés en qüestió la seva gestió de la pandèmia del covid-19. Aleshores, les restriccions del Govern per contenir l'expansió del virus establien que el toc de queda començava a la 1 h de la matinada. Però l'acta de la Policia Local estava signada a les 2.30 h, fet que en principi demostrava que la presidenta va incomplir la normativa. Tot i això, la versió de l'Executiu autonòmic sempre ha estat que Armengol hi va ser fins "al voltant de la una". En un comunicat oficial, el Govern va explicar que la presidenta havia assistit a un sopar de feina i que després va anar a un altre local amb part dels seus acompanyants. "En el moment de sortir, el director general de Comunicació va patir un desmai produït per la medicació que rebia des d'aquella mateixa setmana per ansietat laboral", i la presidenta i els acompanyants varen esperar que es recuperàs. Segons aquesta versió, aquest fet explicava que encara fossin davant l'establiment quan hi va arribar la Policia Local, avisada pels veïns, cap a les dues.