Societat 02/03/2018

Descobreixen que bloquejar una proteïna podria ser útil en infeccions, alzhèimer o metàstasi

Investigadors del CNIC han descobert que una proteasa que actua sobre el sistema immunològic podria convertir-se en una diana farmacològica per tractar malalties greus

Efe
2 min
Descobreixen que bloquear una proteína podría ser útil en infeccions, alzhéimer o metàstasis

PalmaInvestigadors del Centre Nacional de Recerques Cardiovasculars (CNIC) han descobert que una proteasa que actua sobre el sistema immunològic i que és candidata a convertir-se una diana farmacològica per tractar infeccions, l'alzheimer o fins i tot les metàstasis tumorals.

El treball, publicat aquest divendres a Nature Communications, ha estat realitzat per científics del CNIC, amb mostres de pacients amb aterosclerosi del IIBB-CSIC de Barcelona, i amb ratolins generats per la Universitat de Tòquio (Japó).

En l'estudi, els investigadors han constatat que en bloquejar la proteasa MT4-MMP augmenta l'activitat d'un tipus de leucòcits del nostre sistema circulatori, els monòcits patrullers, que són una espècie de 'policies' que cerquen elements estranys a la sang.

El descobriments té "potencials implicacions clíniques, ja que podria facilitar l'eliminació d'agents estranys en el torrent circulatori, com a patògens o cèl·lules tumorals", segons destaca la investigadora del CNIC i directora de l'estudi, Alicia G. Rierol.

Els glòbuls blancs o leucòcits de l'organisme són unes cèl·lules vitals del sistema immunològic, els defensors contra les agressions externes i internes. Entre ells estan els monòcits inflamatoris que responen ràpidament al dany en els teixits sortint del torrent sanguini i arribant als teixits on, convertits en 'macròfags', ingereixen partícules de tot tipus (bacteris, cèl·lules danyades, greixos...etc). Amb tot, hi ha una població de monòcits, els 'patrullers', que rarament es disseminen cap als teixits i que, bàsicament, s'encarreguen de "rastrejar l'interior dels vasos sanguinis", detalla Alicia G. Rierol.

La recerca del CNIC ha analitzat la funció dels monòcits patrullers i els mecanismes que modulen la seva activitat de rastreig intravascular. Els investigadors han utilitzat ratolins genèticament modificats amb la proteasa MT4-MMP bloquejada i amb aterosclerosi, una malaltia en la qual el colesterol i els lípids del cos es van acumulant en les artèries.

Quan això ocorre, l'organisme genera una resposta defensiva que provoca l'arribada de monòcits inflamatoris i, en menor mesura, també de patrullers.

"Durant l'aterosclerosi, el colesterol i altres lípids (LDL) són ingerits pels macròfags, i això fa que aquests macròfags s'acumulin cada vegada més en aquestes zones de placa i que la placa sigui cada vegada major. Per això, quants més macròfags, pitjor pronòstic, generalment", ha explicat a Efe Cristina Clemente, investigadora del CNIC i coautora de l'estudi.

Per tant, si hi ha poc colesterol, els monòcits són una bona defensa de l'organisme perquè "ho capten" però "si capten molt, queden retinguts, augmenten la placa i comencen a morir dins ella, la qual cosa genera més inflamació", agrega Clement.

El treball ha vist que en bloquejar la proteasa, els monòcits "són més capaços de captar molècules, lípids en el cas d'aquesta recerca", conclou.

Les investigadores varen apreciar que, en les lesions primerenques, la manca d'aquesta proteasa augmentava selectivament l'arribada de monòcits patrullers al vas inflamat sense afectar als monòcits inflamatoris.

La recerca conclou que si es bloqueja la funció d'aquesta proteasa en les fases inicials es promou l'aterosclerosi però també podria ser beneficiós per a altres dolences.

"Volem investigar en altres models de malaltia i veure si aquests mocits tenen més activitat captant partícules com a cèl·lules metastàsiques, plaques betaamieloides (pròpies de l'alzhèimer) o bacteris infecciosos i veure si poden fer que disminueixi la malaltia", ha conclòs Clement.

stats