Societat 27/04/2020

La UIB investiga com va arribar la vespa asiàtica a Mallorca a través del seu ADN

Els resultats podrien servir per impulsar mesures que redueixin i frenin l'expansió d'aquesta espècie, que a l'illa, de moment, es considera erradicada

Ara Balears
2 min
La vespa asiàtica és una espècia invasora molt perjudicial per a les abelles

PalmaUn equip d'investigadors del Departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears (UIB) investiga com va arribar la vespa asiàtica a Mallorca i la Península a través de l'ADN dels exemplars capturats en aquests territoris. La biòloga i directora de l'estudi, Mar Leza, va participar en la detecció de l'espècie a Mallorca el 2015 i n'ha fet un seguiment. Segons recorda, el comerç i el transport de mercaderies afavoreix l'expansió de la vespa, però els científics encara no saben com va arribar a Europa, segons ha informat aquest dilluns la UIB en un comunicat.

"És molt important determinar com i per on ha arribat, perquè així podríem establir mesures per impedir o dificultar que la vespa asiàtica s'expandeixi i pugui tornar a Mallorca", comenta, perquè aquesta espècie invasora fa quasi dos anys que no s'ha detectat a l'illa. De fet, podria ser el primer territori europeu on es pugui considerar erradicada.

L'equip d'investigadors de la UIB, liderat per Leza, compta amb la participació del doctor José Antonio Jurado i l'alumne de doctorat Cayetano Herrera, i s'han fixat l'objectiu de resoldre la incògnita i identificar quina va ser la via d'entrada de la vespa asiàtica a Mallorca i a la península Ibèrica.

Els investigadors extrauran i seqüenciaran l'ADN de les vespes capturades tant a Mallorca com en altres zones de la Península i a partir de la informació genètica podran determinar les relacions genètiques dels individus analitzats. Això servirà per establir quin va ser el focus inicial des del qual es va propagar aquesta espècie invasora.

L'estudi forma part d'un projecte de recerca que té el suport de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. També hi participen investigadors de la Universitat de Barcelona, la Universitat de Vigo, l'associació Avispa Asiática i el Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB), amb el suport del Servei de Protecció d'Espècies de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern balear.

La vespa asiàtica és una espècie que forma part del Catàleg Espanyol d'Espècies Exòtiques Invasores perquè depreda altres insectes, principalment abelles. La seva expansió provoca impactes sobre la biodiversitat perquè afavoreix la disminució d'insectes silvestres, cosa que afecta el procés de pol·linització. També té un especial impacte en el sector de l'apicultura i la pol·linització dels cultius i sobre la salut de les persones per les picades.

stats