Meteorologia
Societat 07/10/2022

Les fortes pluges s'acarnissen amb Sant Llorenç i Manacor

Les precipitacions han provocat l'evacuació de tres famílies a la capital del Llevant pel desbordament del torrent de na Borges i han deixat nombroses inundacions i carreteres tallades al Llevant de Mallorca

3 min
Imatge del torrent de ca n’Amer, que passa per Sant Llorenç, Son Carrió i desemboca a S’Illot.

PalmaLa tempesta i les fortes pluges de la matinada d'aquest divendres han provocat nombrosos incidents a les Illes, sobretot al Llevant de Mallorca. En el cas de Sant Llorenç, ha plogut entre 160 i 180 litres a diferents zones del poble i s'ha fet sonar la sirena d'alarma per avisar del perill. "S'ha desbordat el torrent de l'entrada del municipi i hem hagut d'activar l'alarma perquè hi havia un perill real", ha assegurat el batle de la localitat, Pep Jaume Umbert. De fet, el batle ha explicat que al torrent li faltaven entre 20 i 30 centímetres per desbordar-se del tot. Els municipis més afectats han estat Manacor i Artà, on s'han desbordat els torrents de na Borges i de les Païsses. A Manacor s'han hagut d'evacuar tres famílies que vivien als afores del municipi, prop de la depuradora, a causa del desbordament del torrent de na Borges. Cinc persones han estat traslladades al poliesportiu Miquel Àngel Nadal, mentre que tres s'han reallotjat amb familiars.

Els veïns de Sant Llorenç s'han espantat de valent quatre anys després de la torrentada perquè "no havien sentit mai la sirena i els ha vengut de nou, tot i que ja havíem explicat que existia", ha dit Umbert. Aquesta sirena ha sonat entorn de les 2 h i ha estat en marxa uns deu minuts. "Quan la sirena sona, en teoria, la gent no pot sortir de casa seva i ha de pujar als pisos superiors; però molts han anat a salvar el cotxe o han sortit a fer fotos", ha lamentat el batle.

Ara per ara, queden diversos camins de foravila per arreglar. "El més important és que no hi ha mals importants entre els veïns", ha destacat Umbert, qui també ha recordat que es recomana no aparcar el cotxe a les zones on la brigada ha posat barreres. A més, l'alerta taronja ha acabat el matí d'aquest divendres i ha passat a ser groga: "Ahir capvespre va fer molt bon dia i la gent va abaixar la guàrdia", ha conclòs el batle.

D'altra banda, segons ha informat Emergències 112, a Manacor i Artà s'han desbordat els torrents de na Borges i de les Païsses. El batle de Manacor, Miquel Oliver, ha explicat a l'ARA Balears que han hagut d'evacuar tres famílies que vivien als afores del municipi, prop de la depuradora, a causa del desbordament del torrent. Cinc persones han estat traslladades al poliesportiu Miquel Àngel Nadal, mentre que tres s'han reallotjat amb familiars.

Oliver ha assenyalat que l'hora més complicada ha estat entre la una i les tres de la matinada. El batle ha destacat que "les infraestructures han respost de manera correcta: els carrers han absorbit l'aigua que queia i també ho ha fet el torrent en el seu curs dins el nucli de Manacor. Això ha permès que les incidències dins la ciutat hagin estat molt puntuals". Entre les inundacions que s'han produït, Oliver ha apuntat que destaca la d'una sala de màquines a l'Hospital de Manacor, on Protecció Civil ha pogut actuar amb rapidesa i treure l'aigua. Les pluges també han afectat la majoria de platges del municipi. Des de primera hora del matí, els operaris municipals treballen per retirar tots els elements que puguin representar un perill per a les persones. A la platja de s'Illot s'han retirat 20 para-sols i una cinquantena de gandules.

Amb tot, el Servei d'Emergències 112 ha atès durant la nit 77 incidents a les Balears relacionats amb les fortes pluges, la majoria per inundacions de soterranis i de la via pública. En el cas del Llevant de Mallorca, que ha registrat les precipitacions més importants, Emergències ha atès 56 incidents (30 a Manacor i 15 a Artà). A Menorca, on s'esperen al llarg del dia fortes pluges, s'han atès 17 serveis, i a Eivissa, 4.

Emergències de les Balears ha activat l'alerta taronja del pla Inunbal per risc d'inundacions. A més, el Consell de Mallorca ha informat que s'han tallat quatre carreteres durant unes hores, però que ja s'han obert de nou al trànsit. Són l'Ma-15 en el tram de la variant que va des de la rotonda de la carretera de Manacor a la de Son Carrió (del km 55 al 56,5); la Ma-4022 de sortida cap a Son Carrió al km 1; la Ma-4030, en direcció a Son Servera, en el tram al km 2 i la carretera de Manacor a Cales de Mallorca (Ma-4015).

La Direcció Insular de Carreteres recomana evitar la circulació per aquestes zones i ha demanat màxima precaució als conductors a Artà, Manacor i Sant Llorenç per l'estat de les carreteres a causa de l'aigua. Es recomana augmentar la distància de seguretat entre cotxes, reduir la velocitat, encendre els llums, no frenar bruscament, no travessar zones inundades i dur un telèfon amb suficient càrrega per si és necessari telefonar a Emergències.

Segons ha informat IB3, en les darreres hores les fortes pluges han deixat fins a 254 litres per metre quadrat a Manacor; fins a 181 litres per metre quadrat a Artà i un total de 153 litres per metre quadrat a la Colònia de Sant Pere.

stats