Societat 25/11/2021

Les institucions illenques planten cara a la violència masclista

El Govern, l'Ajuntament de Palma i els sindicats es concentren per commemorar el 25-N

ARA Balears
3 min
Al centre, la presidenta del Govern, Francina Armengol, envoltada de membres de l'Executiu autonòmic.

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha condemnat la violència masclista aquest 25-N, Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones, tot just després de fer un minut de silenci davant el Consolat de Mar en record de les víctimes mortals i a les dones que pateixen aquesta violència "dia a dia pel fet de ser dones". Armengol ha explicat que la trobada suposa un "acte simbòlic de reconeixement i condemna".

Així mateix, ha recordat especialment les tres víctimes que s'han registrat el 2021 a les Illes. "La societat de les Balears ha de fer un replantejament sobre una de les xacres més importants que tenim. És una violència estructural contra les dones, per la qual cosa hem de continuar animant a tots a la denúncia i a la coeducació", ha dit la presidenta.

La cap de l'Executiu ha insistit que el Govern continuarà treballant per lluitar contra la violència masclista i impulsar la coeducació a les escoles, així com els serveis d'atenció a les víctimes. "No és un tema privat, és col·lectiu i de societat i, com a tal, ens hem de responsabilitzar tots", ha conclòs.

Minut de silenci davant l'Ajuntament de Palma.

Per la seva banda, l'Ajuntament de Palma ha interromput el ple d'aquest dijous a les 12 h perquè els regidors i membres del Consistori sortissin a la porta de l'edifici de Cort per commemorar el 25-N. Tots han fet un minut de silenci, que ha estat secundat pels treballadors dels diferents edificis municipals de Ciutat.

Els sindicats defensen les treballadores de la llar

Així mateix, els sindicats UGT i CCOO han redactat un manifest conjunt que han llegit aquest matí a les 12 h a la plaça de l'Olivar de Palma. Més d'una cinquantena de militants han participat en l'acte per denunciar "totes les formes de violència cap a les dones". "La violència masclista assassina. 37 dones han estat assassinades enguany a l'Estat", han recordat.

Concentració de l'UGT i CCOO a la plaça de l'Olivar de Palma.

"De manera prioritària, UGT i CCOO reivindiquen la ratificació del Conveni 189 de l'Organització Internacional del Treball (OIT), sobre les treballadores i els treballadors domèstics. De totes les treballadores susceptibles de sofrir assetjament sexual i assetjament per raó de sexe, les més exposades són les dones amb pitjors condicions laborals", han lamentat en el manifest.

En aquest sentit, han advertit que, "amb la implementació del teletreball, augmenten els riscos per a moltes treballadores, especialment per a les treballadores de la llar". Per això, UGT i CCOO han reclamat "que es doblin els esforços per part del Govern i de l'empresariat per al foment de l'ocupació estable i de qualitat, i la millora dels drets laborals i econòmics de les dones víctimes de la violència masclista".

La comunitat educativa mostra el seu suport

Així mateix, la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha organitzat un acte aquest dijous a les 11 h al campus, en què s'ha llegit un manifest de compromís en la lluita contra totes les violències masclistes de les universitats que formen part de la Xarxa d’Unitats d’Igualtat de Gènere per a l’Excel·lència Universitària. Tot seguit, com a homenatge a totes les dones i infants que pateixen o hagin patit la violència de gènere, la violoncel·lista de l'Orquestra UIB Rebeca Montón ha interpretat una peça de música, una sarabanda, de Johan Sebastian Bach.

Pel que fa a l'àmbit educatiu, la Conselleria ha informat que 117 centres han participat en diverses activitats. D’aquests, 88 són de Mallorca, 17 de Menorca i 12 d’Eivissa i Formentera, tant públics com concertats. Amb el lema "Prou de neutralitat davant la violència masclista. Planta-hi cara!", s’han organitzat diferents activitats, com ara tallers de prevenció de les violències masclistes, lectures dramatitzades, concursos de lemes, creació de xapes i camisetes sobre prevenció de violències masclistes i murals.

stats