Societat 30/12/2020

Les inspeccions del Govern per normativa covid superen les 1.000 i s'incrementen durant les festes

Des del juliol, s'han posat 6.082 denúncies relacionades amb l'incompliment de les restriccions per prevenir el coronavirus

Ara Balears
3 min
Imatge d'una de les inspeccions

PalmaLa consellera d'Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro, ha informat aquest dimecres en una roda de premsa conjunta amb la Conselleria de Salut que els operatius conjunts d'inspecció –en què participen la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i policies locals– s'han reforçat amb motiu de les festes nadalenques. Tenen l'objectiu de vigilar l'activitat en comerços, centres comercials, establiments de restauració i bars per tal de garantir el compliment de la normativa per prevenir els contagis de covid-19.

Així mateix, el Govern ha informat que des que es van posar en marxa aquests operatius conjunts s'han fet 1.119 inspeccions i s'han aixecat 821 actes per incompliments de la normativa. A més, d'ençà que va entrar en vigor el decret llei sancionador el juliol, s'han posat 6.082 denúncies, 5.402 de les quals corresponen a particulars i 680, a establiments.

Castro ha recordat que aquest decret, l'11/2020 del 10 de juliol, estableix un règim sancionador específic per fer front als incompliments de les disposicions dictades per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada pel covid-19. Segons el règim sancionador, durant el nivell 4 d'alerta sanitària les infraccions considerades lleus i greus podran passar a ser considerades com a greus i molt greus. D'aquesta manera, poden arribar a costar entre 60.000 euros i 600.000 euros i l'ordre de tancar l'establiment. De fet, fins ara s'han tancat quatre locals a les Illes: dos a Mallorca, un a Eivissa i un a Formentera.

Amb la intenció d'enviar un missatge a empreses i usuaris de cafeteries, bars i restaurants perquè compleixin les normes i les recomanacions de seguretat, tant Castro com la consellera Patricia Gómez i la directora general de Turisme, Rosa Morillo, s'han reunit amb la presidenta de la patronal de restauració de Pimem, Eugènia Cusí, i el president de restauració de CAEB, Alfonso Robledo.

Compromís amb el sector

Per part seva, Gómez ha recordat que les noves mesures acordades pel Govern responen a l'empitjorament de les dades epidemiològiques i assistencials, i ha reiterat que en aquest context és primordial complir les regles per poder frenar el ritme de contagis. Per això, ha agraït l'esforç que està fent el sector i, a la vegada, ha demanat la col·laboració de les patronals de la restauració perquè facilitin als seus associats tota la informació necessària per assegurar la protecció de treballadors i usuaris.

En qualsevol cas, ha recordat que encara hi ha locals que ignoren les normes bàsiques d'aforament, de separació entre taules, de màxim de clients per taula, d'horaris o de prohibició de consum de tabac. També ha recalcat que es veuen terrasses tapades amb envelats, la qual cosa està prohibida i és susceptible de derivar en una sanció.

Rosana Morillo, per altra banda, ha assenyalat que el Govern, el Consell i l'Ajuntament de Palma han engegat un pla conjunt de suport al sector de la restauració per valor de gairebé set milions d'euros. En aquest sentit, l'Executiu autonòmic apunta en un comunicat que les ajudes a fons perdut per a bars, cafeteries i restaurants oberts serviran per contribuir a disminuir la despesa bàsica dels establiments afectats pel tancament d'interiors.

A més, entre altres iniciatives, l'Ajuntament de Palma s'ha compromès a prolongar l'exempció del pagament de l'ocupació de l'espai públic de les terrasses durant el primer trimestre de 2021, una mesura que suposarà un estalvi per als restauradors de 450.000 euros. Cal recordar que aquesta mesura va entrar en vigor des de la declaració de l'estat d'alarma.

Finalment, també s'oferirà la possibilitat d'ajornar les factures d'aigua i de recollida de residus. Així, els restauradors podran finançar qualsevol factura emesa des del mes d'agost de 2020 i fins al 30 d'abril de 2021, en un termini d'un any o dos, en funció de determinats paràmetres.

stats