Canvi climàtic
Societat 22/11/2023

Inauguren la primera de les sis oficines per a la transició energètica

L'objectiu és assessorar ciutadans, empreses i ajuntaments en la lluita contra el canvi climàtic

ARA Balears
2 min
Inauguració de la primera de les sis oficines per a la transició energètica

PalmaEl Govern ha inaugurat aquest dimecres la primera de les sis oficines per a la transició energètica. Segons han detallat a través d'un comunicat, aquests espais tenen com a objectiu fonamental accelerar la lluita contra el canvi climàtic i oferiran als ciutadans i a les empreses assessorament per conèixer els recursos que tenen a la seva disposició. Aquesta primera oficina està ubicada al carrer de la Indústria, 33, a Palma.

D'altra banda, han anunciat que està previst que aquest dijous, 23 de novembre, s'obrin al públic les de Menorca (Ciutadella) i Eivissa. A més, pròximament també s'obriran noves oficines a Inca, Manacor i Formentera (es Pujols). Durant la inauguració d'aquesta primera oficina, la presidenta del Govern, Marga Prohens, ha assegurat que aquest nou servei demostra l'aposta de l'Executiu per la lluita contra el canvi climàtic. A més, ha reiterat que un gran exemple d'això també ho són els nous pressupostos, que enguany destinaran la "històrica" xifra de 150 milions d'euros a avançar cap a la transició energètica.

Per la seva banda, el conseller Sáenz de San Pedro ha subratllat que aquests espais contribuiran a resoldre la manca d'informació al voltant de l'energia i a accelerar la transició energètica al territori. "Aquesta xarxa d'oficines, adreçada a particulars, empreses i administracions públiques, ens permetrà aconseguir un grau d'implicació ciutadana més gran en matèria de transició energètica i canvi climàtic, alhora que ens assegurarà un alt grau d'execució dels diferents projectes d'inversió previstos en matèria energètica", ha destacat el conseller.

En la presentació d'aquest nou servei, el Govern ha detallat que les sis oficines que estaran disponibles pròximament arreu de l'Arxipèlag desplegaran els seus serveis de manera presencial i telemàtica sobre tres eixos fonamentals: l'assessorament a la ciutadania en general i a empreses; l'assistència tècnica a corporacions locals, i la realització d'activitats de divulgació i sensibilització.

L'obertura i funcionament d'aquestes oficines té un pressupost de 6.500.000 euros finançats en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència, fons Next Generation, i es preveu mobilitzar fins a 20.000.000 d'euros, gràcies als projectes que s'aconsegueixi impulsar.

Què oferiran als ciutadans i les empreses?

El Govern ha explicat que les oficines brindaran assessorament en matèria de factura elèctrica i mesures d'estalvi energètic; ajuts disponibles en matèria d'energies renovables i mobilitat elèctrica; bonificacions fiscals; assessoria en la tramitació de projectes d'autoconsum amb una atenció especial als projectes en comunitats de pisos i amb relació als plans de comunitats energètiques i autoconsums compartits existents a l'entorn de l'usuari; informació sobre inversions fotovoltaiques amb participació social i sobre projectes d'eficiència energètica, així com informació sobre les obligacions contingudes en la Llei de canvi climàtic i transició energètica.

Quin serà el seu paper amb les institucions polítiques de les Balears?

Aquesta xarxa d'oficines donarà suport a tots els municipis de les Illes Balears, així com als consells insulars. Concretament, aquests espais ajudaran en la identificació de projectes potencials relacionats amb energies renovables, mobilitat elèctrica i eficiència energètica que inclouran, necessàriament, actuacions com la primera valoració tècnica de la viabilitat dels plans, l'elaboració de memòries descriptives dels projectes a efectes de contractar-ne la redacció, així com la valoració i l'assessorament respecte dels projectes tècnics, una vegada registrats als ajuntaments.

stats