Societat 26/05/2021

Imputen el batle de Binissalem per un delicte de malversació

Un jutjat d'Inca ha citat Víctor Martí a declarar el proper 28 de juliol del 2021

3 min
El batle de Binissalem, Víctor Martí, en una imatge d'arxiu.

PalmaEl Jutjat d'Instrucció número 2 d'Inca ha citat a declarar com a imputat el batle de Binissalem, Víctor Martí (Unió per Binissalem), per un delicte de malversació el proper 28 de juliol. La jutgessa va emetre una interlocutòria aquest 24 de maig arran d'una denúncia de la Fiscalia de les Illes Balears i de tres membres de partits de l'oposició a l'Ajuntament de Binissalem (Partit Popular, MÉS i PSIB-PSOE), els quals també hauran d'anar a declarar com a denunciants aquest juliol. Martí, que no ha volgut fer declaracions a aquest diari, està investigat –figura que actualment substitueix la d'imputat– per una presumpta mala gestió dels recursos municipals, principalment per contractació irregular.

El jutjat ha obert diligències arran d'un expedient que l'Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció a les Illes Balears va obrir contra Martí el 20 de maig, data en què l'investigat va rebre la comunicació de les actuacions sobre ell. En tenir coneixement dels fets, la Fiscalia va trobar que hi havia indicis de delicte, de manera que l'expedient de l'Oficina va quedar tancat per continuar la investigació per la via judicial. Segons el document d'Anticorrupció, al qual ha tingut accés l'ARA Balears, l'Oficina Anticorrupció va rebre tres denúncies entre el juny i el setembre de 2020 que implicaven Víctor Martí com a batle de Binissalem per la gestió en determinades despeses i pagaments d'algunes factures.

A partir d'aquestes tres denúncies, l'Oficina ha enumerat fins a 15 fets que ara són objecte d'investigació, entre els quals en destaquen quatre per presumpta contractació irregular de personal per a les feines de la brigada municipal de manteniment i d'empreses d'espectacles, entre d'altres. En alguns d'aquests casos, els serveis que van prestar les persones contractades "no estan justificats a la factura, no es detallen adequadament i els comana el batle directament".

Presumpte nepotisme sense contractes

En la majoria de casos no existia cap contracte i en un d'aquests tampoc no "hi havia verificació de feines ni tramitació prèvia de pressupost ni comparativa de preus", argumenta l'Oficina, que afegeix que "les factures les valida el batle amb conceptes ambigus, fet que impossibilita el control a la resta de funcionaris de l'Ajuntament. Crida l'atenció el fet que una de les contractacions investigades es va fer a la parella d'una regidora de l'Ajuntament, que va deixar de facturar una vegada van passar les eleccions del 2019 i ella va entrar a formar part del Consistori.

A més, algunes de les persones contractades eren familiars entre si, arribant a coincidir un home i una dona que eren parella i la filla d'ell, un pare i un fill i dos germans. També es van contractar empreses per serveis que no es corresponien amb el seu objecte social, com ara una companyia d'espectacles per fer tasques relacionades amb les aigües del poble.

Comissió del 10% d'una floristeria

Segons la investigació d'Anticorrupció, els pagaments irregulars també es van fer per mitjà d'hores extraordinàries injustificades per part d'un funcionari, el mateix que cobrava una comissió d'un 10% del servei de floristeria que encarregava l'Ajuntament per cada funeral del poble. Aquest treballador, d'acord amb l'informe, era representant comercial de l'empresa concessionària del cementire i de l'empresa d'extintors, ambdues contractades per l'Ajuntament.

Per si no fos suficient, el mateix funcionari feia servir una caixa de recaptació no declarada que l'Ajuntament no controlava. En total, aquesta persona va haver de tornar 4.962 euros que havia recaptat. Per altra banda, la investigació revela que el cap de Policia Local i una administrativa laboral del Consistori van rebre gratificacions sense justificació.

Passos de vianants com a guals particulars

A banda de les contradiccions presumptament irregulars, l'Oficina investiga el batle perquè "els passos de vianants, en molts casos, s'han pintat davant de cotxeres de sortides i entrades de vehicles, fet que ha beneficiat determinats veïns, que no han hagut de demanar els guals corresponents per entrar a la seva cotxera", relata en el seu escrit. Això ha suposat un menyscabament per a l'Ajuntament i un tracte beneficiós per a determinats veïns.

Juntament amb això, a l'informe de l'Oficina apareixen fets puntuals, com ara que l'Ajuntament va obtenir una subvenció del Consell Insular de Mallorca per substituir bombetes antigues per LED, però en lloc de canviar unes per altres el Consistori ha ampliat la xarxa d'enllumenat públic. A més, l'informe de l'Anticorrupció recull la "desaparició d'un expedient de sanció per botellada al carrer", fet que va provocar que no es pogués tornar una sanció ja executada per l'agència tributària, atès que les proves havien desaparegut.

stats