Societat 13/05/2020

Només un 2,4% de la població illenca ha passat el covid-19

La mitjana estatal és del 5% i les Illes tenen el cinquè percentatge més baix, segons els primers resultats del macroestudi d'immunitat

M. Fuster/m. Esteve
4 min
Realitzant proves de coronavirus a un centre de salut

Palma/BarcelonaEls primers resultats de l'estudi de seroprevalença estatal, que té com a objectiu saber el grau d'immunitat de la població espanyola respecte del covid-19, indiquen que la transmissió del coronavirus a les Illes és de les més baixes de l'Estat. El percentatge de persones amb anticossos, és a dir, que han passat el virus, és inferior al 2,4%, menys de la meitat de la mitjana estatal, que és del 5%, segons ha assegurat aquest dimecres horabaixa la directora de l'estudi i directora del Centre Nacional d'Epidemiologia, Marina Pollan.

Les Balears són la cinquena comunitat on menys persones han passat la malaltia, per darrere de Múrcia (1,4%), les Canàries (1,8%), Astúries (1,8%) i Galícia (2,1%). Just després de les Illes, hi ha el País Valencià, amb un 2,5%. D'altra banda, els resultats de l'estudi fet pel Ministeri de Sanitat, en coordinació amb l'Institut Carlos III i l'Institut Nacional d'Estadística, també destaquen amb xifres baixes les ciutats autònomes de Ceuta (1,1%) i Melilla (1,9%).

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat que ja s'esperaven un 5% de mitjana. Ha afirmat que l'estudi que fa una "radiografia de l'epidèmia al nostre país" "confirma les hipòtesis en les quals es fonamenta el pla de desescalada". Illa ha remarcat que les dades demostren que "no hi ha immunitat de grup" i que, per tant, té sentit el pla de desescalada i aplicar-lo de manera asimètrica.

Segons ha explicat la directora del Centre Nacional d'Epidemiologia, una altra de les conclusions de l'estudi és que hi ha una "gran variabilitat geogràfica" en el grau d'immunitat. "Hi ha més prevalença on hi ha més casos", ha dit. Pollan ha assegurat que el percentatge detectat és similar en homes i dones i que tampoc no s'han detectat grans diferències per grups d'edat. La directora de l'Institut de Salut Carlos III, Raquel Yotti, ha recordat que l'estudi s'ha fet a través del personal d'Atenció Primària i ha volgut remarcar "el paper clau de les infermeres". Yotti ha agraït la seva feina fonamental per dur a terme una mostra representativa de la població espanyola, en què participen més de 60.983 persones.

Aquests resultats preliminars que han oferit els representants del govern espanyol, amb relació a les Illes, es basen en les dades recollides a 1.356 persones -653 homes i 703 dones-, tot i que la mostra prevista és més àmplia, perquè hi ha 5.000 illencs convocats a formar part del macroestudi estatal sobre el coronavirus.

En la roda de premsa de presentació de l'estudi hi ha participat, a més del ministre de Sanitat, Salvador Illa, el ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, ja que és una investigació en la qual treballen els dos ministeris, a més de l'Institut de Salut Carlos III i totes les comunitats autònomes. La informació de l'estudi l'han comunicada la directora de l'Institut de Salut Carlos III, Raquel Yotti, i la directora del Centre Nacional d'Epidemiologia, Marina Pollan.

Segons el ministre Illa, aquest estudi estava planificat des que es va decretar l'estat d'alarma, però no va ser fins al 7 d'abril que es va anunciar que començaria a mitjan mes a tot l'estat espanyol, tot i que no es va posar en marxa fins a final del mes passat. En aquesta primera onada, les dades que s'han obtingut són del 27 d'abril a l'11 de maig. "Ens aporta una radiografia de l'epidèmia al nostre país", ha dit Illa, en roda de premsa. L'estudi, però, encara es troba en una fase preliminar, segons ha explicat Yotti, que ha remarcat que encara hi ha pendents dues onades més de tests als pacients que participen en l'estudi. "Hem d'acabar de consolidar la informació i incrementar les dades", ha detallat. Yotti ha explicat que 1.416 centres de salut, la majoria d'atenció primària, amb més de 2.600 professionals, participen en l'estudi.

Com es fan els tests? Als pacients que han entrat a formar part de l'estudi, se'ls fan dues proves fins a tres vegades. La primera és un test d'anticossos en què n'hi ha prou amb una punció al dit. La segona és una anàlisi de sang que s'haurà de fer al centre mèdic per poder analitzar més en profunditat els resultats. Per a aquest estudi, els tests ràpids que s'han utilitzat (els que es fan a través d'una punció al dit) són de l'empresa Zhejiang Orient Gene Biotech i, segons la mateixa empresa, tenen una sensibilitat d'entre el 88% i el 97%. Segons els responsables tècnics de l'estudi, en aquesta primera onada s'han fet també els anomenats tests Elisa, que consisteixen en una anàlisi de sang. Els resultats dels dos tests casen en el 97% dels casos, han explicat en roda de premsa.

A tot el món, també s'han començat a fer estudis immunològics i el secretari general de l'OMS, Tedros Adhanom, deia fa unes setmanes que "les dades inicials d'alguns estudis suggereixen que un percentatge relativament petit de la població, fins i tot a les àrees més greument afectades, pot haver estat infectat, no més del 2% o el 3%". D'altra banda, segons un estudi preliminar de l'hospital Mount Sinai de Nova York basat en 1.434 malalts de covid-19 -tant casos confirmats com sospitosos- conclou que pràcticament totes les persones positives que han tingut símptomes lleus (98%) produeixen anticossos que els podrien protegir durant un temps indeterminat.

stats