Societat 30/10/2020

L’IMAS ja ha tramitat 70 targetes de família monoparental en la primera setmana d’expedició

El Govern balear va aprovar la proposta de la Conselleria d’Afers Socials i els consells insulars són els encarregats de gestionar-les

Ara Balears
2 min
Veïns de Lleida, en un carrer de la ciutat

PalmaL'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) ja ha tramitat 70 targetes de família monoparental en la primera setmana que s'ha començat a expedir el carnet. Així ho han afirmat el president de l'Institut, Javier de Juan, i la consellera d'Afers Socials del Govern, Fina Santiago, en un acte de presentació del document.

Els encarregats d'emetre aquesta identificació seran els consells insulars, tot i que ha estat impulsada per Afers Socials a través de la Llei de família, aprovada l'agost del 2018. Aquesta va regular, per primera vegada, el que és una família monoparental i recollia a l'article 7 que aquestes són les que estan formades per un o més fills i que depenen econòmicament d'un sol progenitor. D'acord amb les dades de l'Institut Balear d'Estadística, es preveu que només a Mallorca es puguin beneficiar d'aquesta targeta unes 9.000 famílies.

Segons ha explicat l'IMAS en un comunicat, la targeta suposa un reconeixement específic per a les famílies monoparentals i inclou dues categories, la general i l'especial. Concretament, es considera família monoparental de categoria general aquella formada per un progenitor i un fill, mentre que la de categoria especial és la formada per un progenitor amb dos o més fills o un progenitor i un fill quan un dels dos té una discapacitat reconeguda igual o superior al 33%.

El Govern balear, per la seva banda, és el responsable de decidir de quina manera es poden beneficiar les famílies en matèria de serveis i prestacions de suport, d'acord amb la normativa aplicable. S'hi inclouen els beneficis o avantatges en empreses privades com ara descomptes en transport o matriculacions, entre altres.

Durant la presentació, la consellera Santiago ha destacat que les Balears, juntament amb Catalunya i València, són "un territori pioner a l'hora de reconèixer i visualitzar diferents tipus de famílies, cada vegada més presents a la nostra societat". Per part seva, el president de l'IMAS, Javier de Juan, ha assenyalat que gràcies a aquesta targeta "es veuen finalment reconeguts els drets d'aquestes famílies", fet que demostra que l'administració s'adapta "a les noves estructures familiars, sobretot ara que ens trobam en un context de més vulnerabilitat".

De Juan ha explicat que aquesta vulnerabilitat ha provocat un augment de les demandes socials, a la qual l'IMAS ha fet front amb la incorporació de cinc treballadores socials: tres al centre comarcal de Manacor, una a Inca i una a les oficines centrals de l'IMAS a Palma.

Amb aquestes noves treballadores, ja són 15 les que treballen al servei d'atenció al ciutadà. Entre altres tasques, s'encarreguen de l'expedició de la targeta de la família monoparental, la de família nombrosa, la resolució de dubtes, la tramitació d'ajudes i la línia d'emergència social.

stats