Societat 09/07/2024

Els illencs són campions en anar en bicicleta

El 16,17% dels ciutadans asseguren que fan exercici físic cada dia, una xifra que només superen els navarresos (18%)

2 min
Pràcticament la meitat dels ciutadans de les Balears es consideren sedentaris.

PalmaLa cultura d'anar en cotxe per tot arreu està molt implantada a les Balears, a causa de la manca d'un transport públic que arribi a tots els municipis de manera eficient i còmoda. Ara bé, malgrat que el cotxe és el vehicle estrella dels illencs, aquests també són els campions de l'Estat pel que fa a l'ús de la bicicleta. El 16,07% l'empren amb normalitat. Malgrat que és un percentatge baix, és el més alt de totes les comunitats autònomes, segons l'Enquesta Europea de Salut 2020.

Per sexes, ells (17,12%) són més ciclistes que elles (15,02%). A l'altra cara de la moneda hi ha els càntabres, pel fet que només el 3,25% dels enquestats asseguren que empren la bicicleta de manera recurrent, lleugerament per davall dels asturians (3,68%).

Els ciutadans de les Balears també tenen una bona actitud cap a l'exercici físic. De fet, només els navarresos els guanyen (i per molt poc). El 16,17% dels illencs asseguren que fan exercici físic cada dia de la setmana, mentre que fan el mateix el 18% dels habitants de la Comunitat Foral. Ara bé, on sí que hi ha més distància és en les persones que diuen que no fan exercici mai. A les Illes, són el 47,26% dels enquestats, mentre que a Navarra representen el 35,20%.

Poc temps

Malgrat aquesta estima cap a la bicicleta i l'exercici físic, els illencs prefereixen destinar el seu temps d'oci a altres qüestions, com constata l'estudi. Els ciutadans dediquen 181,4 minuts cada setmana a fer activitat física, exactament la meitat dels que dediquen els navarresos (363,28 minuts). De fet, totes les autonomies superen les Illes. Només queden per darrere Ceuta i Melilla, amb valors fins i tot més discrets. Els melillencs hi dediquen 180,73 minuts, mentre que els ceutins se situen a la coa, i amb diferència: fan 80,59 minuts setmanals d'activitat.

El desglossament per sexes ens mostra que elles estan més predisposades a dedicar temps a cuidar el seu físic al llarg de tota la setmana. De fet, les dones de les Balears fan 199,99 minuts d'exercici, mentre que els homes són els que llastren la mitjana autonòmica, pel fet que només en fan 165,35. En aquest cas, només els homònims de Ceuta s'impliquen menys, amb un temps de 82,99 minuts setmanals de moviment. Per altra banda, en general, els ciutadans illencs són sedentaris. El 49,73% dels enquestats s'hi considera, un percentatge que només és inferior en el cas dels càntabres (34,51%) i dels veïns de Ceuta (61,48%).

stats