Dependència

Un 'Idealista' per buscar geriàtric

El 40% de les residències amb places públiques tenen una llista d'espera d'entre un i tres anys, i el 17%, de més de tres anys

3 min
Una resident i una treballadora d'un geriàtric, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEl departament de Drets Socials estrena aquest dijous la web de la transparència de les residències, centres de dia i habitatges assistencials per a gent gran. Es tracta d'un buscador de serveis geriàtrics on hi ha les llistes d'espera de cada centre amb places públiques perquè qui hi estigui interessat pugui decidir on apuntar-se i esperar-se menys. Aquesta mena d'Idealista del sector geriàtric és un compromís de l'equip del conseller Carles Campuzano per intentar, d'una banda, recuperar la confiança cap a les residències (molt tocades arran de la crisi del covid) i, de l'altra, que les famílies coneguin les característiques i les places que hi ha lliures en temps real.

Unes 12.000 persones estan en llista d'espera per accedir a una plaça pública o concertada, segons les dades que ha donat la conselleria. Amb tot, el Govern matisa que la meitat ja estan sent ateses però els usuaris volen canviar de centre. Això rebaixa l'espera efectiva a unes 6.000, segons Drets Socials. La directora general d'Autonomia Personal i Discapacitat, Marta Segura, ha dit que conèixer el temps d'espera és un "bon indicador de la qualitat del centre". En aquest sentit, el departament actuarà "d'aval" perquè els temps de demora s'ajustin a la realitat i es puguin anar actualitzant perquè sigui realment una eina útil.

De moment, la pàgina web no inclourà els resultats de les inspeccions que fa el cos de Drets Socials rutinàriament a cada centre per detectar-hi deficiències. El departament espera poder penjar informes de les actes "per fer-les comprensibles" a la ciutadania, sense que hi hagi cap informació o detall que pugui violar el dret a la intimitat de cap dels residents. Sobre aquest polèmic punt, veus com la de l'Associació Professional Catalana de Directors de Centres d'Atenció a la Dependència (ASCAD) havien alertat que, que es publiquessin els resultats provisionals i no definitius, per exemple, deixaria sense seguretat jurídica els geriàtrics que han pogut solucionar un error lleu. Campuzano ha insistit a dir que s'està encara ultimant amb l'equip d'inspectors quin tipus d'informació es penjarà perquè el document sortint sigui un element "de transparència i també doni informació sobre la qualitat del servei". El compromís és que en els pròxims mesos siguin accessibles les actes "de l'última inspecció", ha afirmat el conseller.

El disseny de la web permetrà aplicar filtres per afinar les cerques de centres, a l'estil de les aplicacions per buscar pis o hotel. Així, totes les residències tindran una fotografia de les seves instal·lacions per il·lustrar la fitxa i, a través d'un menú, es podrà triar característiques concretes dels centres públics. Per exemple, si tenen o no jardí per als usuaris o conèixer la guia d'activitats que s'hi organitzen. A més, es podrà seleccionar per municipi o per codi postal per ajudar sobretot la població que viu en àrees urbanes amb una gran oferta de places.

A diferència d'altres iniciatives comercials amb buscadors de residències que existeixen des de fa temps, Drets Socials serà l'encarregat de penjar la informació de les 42.000 places que reben finançament públic, que representen al voltant del 70% del total de places ofertes. En canvi, no es detallarà la llista d'espera per a les 25.000 places de copagament de centres privats (PEV), perquè en aquests casos les direccions poden optar per retirar l'oferta si els convé que estigui ocupada per la via privada. De moment, l'acceptació de la web en el sector privat ha estat alta: menys del 10% no han passat les seves dades per ser incloses en la web.

Llistes d'espera

Pel que fa a l'espera, el 42 % de les residències amb plaça pública tenen una llista d'entre un i tres anys, i el 17 %, de més de tres anys. En un altre 40% l'espera és inferior a un any, mentre que en el 18% restant la demora supera els tres anys. Els pròxims anys, l'arribada de la generació del baby boom a la vellesa obligarà a redimensionar els serveis geriàtrics per donar resposta a tanta gent, però el departament —com la resta de països europeus— aposta per canviar el model residencial pel de l'assistència al domicili de l'usuari perquè hi puguin viure autònomament.

Més inspectors a l'àrea metropolitana de Barcelona

Actualment, el departament té 29 inspectors i 14 tècnics que s'encarreguen de fer les inspeccions "d'ofici i sense avisar", ha insistit Campunzano, que ha desmentit "la llegenda" que els funcionaris avisen amb dies d'antelació a les direccions dels centres perquè estiguin preparades. Un dia després que el Parlament admetés en l'informe final sobre l'impacte del covid als geriàtrics que el servei d'inspeccions arrossega deficiències, el conseller ha defensat el seu funcionament i ha assegurat que la ràtio de controladors entra dins dels paràmetres d'altres comunitats espanyoles. Ara bé, ha concedit que per millorar el servei "cal reforçar Barcelona i l'àrea metropolitana" a causa de la gran concentració de geriàtrics que presenta aquesta zona del país.

stats