Societat 02/07/2022

Els hospitals, sacsejats per l’onada de coronavirus i la temporada turística

Els ingressos per covid pugen un 33%en una setmana. Una situació que s’ajunta amb l’increment de la demanda per l’augment de població

3 min
Una UCI de Son Espases en una imatge d'arxiu.

PalmaLes Illes Balears tornen a estar immerses en una onada de coronavirus, la setena des que es va declarar l’alerta sanitària. Malgrat que el 90% de la població està vacunada amb dues dosis i els quadres greus de la malaltia s’han reduït dràsticament, el virus continua generant ingressos als hospitals, que es tornen a tensar. No només per la pressió del covid-19, sinó també per l’arribada d’una temporada turística de màxims, que du amb ella un augment de la demanda assistencial. A tot això, s’hi sumen les vacances dels professionals sanitaris i les baixes per covid –cal recordar que els membres del col·lectiu han de fer aïllament en cas de contagi.

Pel que fa a l’afectació de covid-19, en una setmana els ingressos de pacients infectats han pujat un 33% a l’Arxipèlag. Ara com ara hi ha 321 pacients, 19 dels quals 19 són a l’UCI. La taxa d’ocupació de covid-19 és del 27%, la tercera més alta de l’Estat després de Catalunya (34%) i Madrid (32%), segons les dades del Ministeri de Sanitat, que s’actualitzen cada divendres. Així i tot, en comparació amb altres onades l’impacte és més baix. Tal com assenyalava dijous en roda de premsa el director general del Servei de Salut, Juli Fuster, “ara sembla que aquesta variant [l’òmicron BA.5, que provoca el 80% dels casos] és bastant menys letal”. El resultat és que ara mateix les estades a l’hospital “són més breus perquè els símptomes duren menys”.

El subdirector d’Atenció Hospitalària de l’IB-Salut, Francesc Albertí, admet que “és un repte atendre l’onada de covid-19 juntament amb la temporada turística. A més, tenint en compte que hi ha devers 350 treballadors de la salut de baixa per ser positius. “És un tema que ens tensa, però ja estam implementant mesures per disminuir l’impacte”, sosté. Són, sobretot, “mesures d’incentivació” perquè els professionals facin activitat extraordinària.

En aquest context, Albertí apunta que el servei que més pateix és el d’urgències, que han viscut aquests dies jornades de saturació, amb una seixantena de persones esperant un llit. Així i tot, Fuster va argumentar que “hi ha un increment de feina tradicional en aquesta època de l’any”, però va assenyalar que ja s’han posat els reforços que consideren suficients: devers 1.500 professionals més des del maig. “Consideram que s’han de poder resoldre els problemes amb els professionals que hi ha”, va valorar.

Els sindicats alerten que la situació és greu. “Basta anar a les urgències i veure-ho. Els pacients als passadissos i els llits tancats per manca de professionals d’infermeria”, apunta Isabel Horrach, delegada d’acció sindical de SATSE Balears. Considera que hi ha hagut “un problema greu de previsió”. “Sabíem que la contractació d’enguany seria més elevada i que probablement havíem de conviure amb una onada que era esperable”, argumenta. El fet és que, si bé és cert que s’han augmentat les plantilles, totes les persones que s’han incorporat ja no són a les borses i falta gent per substituir aquestes noves incorporacions en cas de baixa.

El president de Simebal Sindicat Mèdic, Miguel Lázaro, coincideix amb Horrach i afirma que “hi ha variables que podríem haver anticipat i hi ha hagut una pèssima gestió”. “És lamentable que ens torni a passar el de cada any”, diu. I critica Fuster per “normalitzar” o “banalitzar” la situació que viuen els serveis d’urgències, sobretot a Son Espases. “No és just ni per als pacients ni per als professionals”.

D’altra banda, l’augment de la pressió també alenteix el pla de xoc contra les llistes d’espera. “Es va adequant a la situació de cada moment i segons els recursos disponibles”, va admetre dijous la consellera de Salut, Patricia Gómez. “Pot passar que hi hagi professionals afectats pel covid-19 i s’hagin d’ajornar intervencions”, va afegir.

Mascareta i tercera dosi

Més enllà de les recomanacions –sobretot, posar-se la dosi addicional i mascareta dins els espais tancats i/o multitudinaris en el cas de col·lectius vulnerables– Salut no preveu mesures addicionals, de moment. Així i tot, la consellera de Salut, Patricia Gómez, va avançar dijous que les comunitats autònomes, juntament amb el Ministeri de Sanitat, estudiaran en el marc del Consell Interterritorial de Salut “com seguim amb aquest augment de casos que hi ha a les Balears i a l’Estat”.

Encara que és difícil fer una extrapolació exacta dels contagis que s’estan produint actualment a l’Arxipèlag –perquè només es controlen els vulnerables– , el Servei d’Epidemiologia del Govern balear estima que hi pot haver devers un miler d’infeccions diàries.

stats