Societat 12/01/2020

Homenatge a Juana Baño, primera dona víctima de la repressió franquista que es troba a les fosses

A l'acte també s'ha recordat la seva parella, Ramon Fuster, encara desapareguda

Maria Fuster
2 min
familiars de Juana Baño i de Ramon Fuster depositen flors al final de l'homeatge al Mur de la Memòria

PalmaVuitanta-tres anys després de ser afusellada per les milícies feixistes i enterrada a la fossa comuna del cementeri de Calvià, Juana Baño, sindicalista i militant socialista coneguda com a Juanita, ha rebut un homenatge al Mur de la Memòria de Palma. És la primera dona víctima de la repressió franquista que es troba des que es van posar en marxa els processos d'exhumacions de fosses. Ella i la seva parella, Ramon Fuster, el cos del qual continua desaparegut, varen ser detinguts el mateix dia.

Un dels moments més emocionats de l'homenatge ha estat quan Mateu Fuster, familiar de Ramon, ha parlat, tot i que al principi li ha costat. "No em venen les paraules", ha dit. Fuster ha encoratjat a continuar cercant els cossos dels assassinats pel franquisme. "Segurament eren bona gent, ja que els afusellaven perquè no tenien les idees dels matons. Jo els dic així perquè tenien una pistola a la mà i, si els la llevaves, eren uns covards".

El lliurament de les restes mortals de Juana Baño es va fer aquest dissabte en privat a petició expressa de la família. La presidenta Armengol, qui ha tancat l'acte, visiblement emocionada, ha demanat disculpes. "Perdonau-nos, a les institucions, perquè hem arribat molt tard". Posteriorment ha incidit que el Govern hi continuarà fent feina i ha recordat que el patiment dels familiars de les persones represaliades va ser "relegat a l'ostracisme". A més, ha reconegut la feina de les associacions memorialistes, com Memòria de Mallorca.

Segona fase d'exhumació

El secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern, Jesús Jurado, ha anunciat que pròximament continuaran les exhumacions a Sencelles, a Porreres -on es faran dues intervencions-, a Artà, a Eivissa, a Bunyola, a Manacor, a Santa Maria i a Valldemossa.

Amb les dues indentificacions que es varen confirmar recentment, s'eleva a 21 el nombre total de cossos exhumats i identificats per part del Govern balear i de l'associació Memòria de Mallorca, juntament amb la UIB i l'Ajuntament de Sant Joan.

El cos de Juana Vaño va ser localitzat el 18 d'octubre de 2018 durant les excavacions que es varen dur a terme al cementeri de Calvià. La fossa ha estat àmpliament documentada per Manel Suárez, autor de l'informe de la fossa comuna de Calvià. El batle de Calvià, Alfonso Rodríguez, ha intervingut durant l'acte assenyalant que dies com aquest justifiquen la feina feta i ha manifestat que "es recupera la dignitat d'aquesta societat, però no la de les persones assassinades, perquè a elles els arrabassaren la vida però no la dignitat". El batle de Palma, José Hila, ha continuat el fil obert per Rodríguez i ha assenyalat que ells "varen morir per defensar la seva dignitat". Hila també ha dit que Juana Baño era socialista com ell i que "ell defensa els mateixos valors".

A la mateixa hora que s'ha fet l'homenatge al Mur de la Memòria, en el qual ha participat el grup Vers Endins, el partit d'extrema dreta Vox ha convocat una manifestació a Cort.

stats