Societat 01/04/2019

L'hora de guàrdia als centres de salut, descongelada després de 12 anys

L'acord suposarà una inversió de més de dos milions d'euros

Ara Balears
1 min
Els metges carreguen contra les mútues

PalmaLa Conselleria de Salut ha anunciat aquest dilluns que s'incrementarà el preu de l'hora de guàrdia i les retribucions de supervisors i caps de guàrdia, congelades des de fa 12 anys, per un valor total de més de dos milions d'euros.

La Mesa Sectorial de Sanitat, en la qual estan representats tots els sindicats, ha aprovat per unanimitat millores salarials per als professionals. A més d'apujar el preu de l'hora de guàrdia, s'ha aprovat la compensació de les hores d'atenció continuada (com és el cas de la guàrdies mèdiques o els torns d'infermeria) que deixa de prestar el personal sanitari durant les etapes d'embaràs i lactància.

Aquest acord és aplicable al 2019. Les millores retributives dels anys 2020 i 2021 quedaran supeditades a la disponibilitat pressupostària.

La millora és de les retribucions de les hores de guàrdia, tant física com localitzada, del personal facultatiu de l'atenció primària i de l'atenció hospitalària per a 2019, amb dos euros per hora. L'increment es fa extensiu per primera vegada al personal facultatiu en formació. Quant al personal sanitari d'infermeria i supervisió, tècnics especialistes i auxiliars d'infermeria, tant de l'atenció primària com de l'atenció hospitalària, el preu de l'hora de guàrdia s'ha incrementat 1,80 euros l'hora.

L'acord recull, d'altra banda, l'increment del complement de productivitat per als supervisors de l'atenció especialitzada (130 euros) i de l'atenció primària (128 euros), i també un increment de 43 euros de productivitat per als caps de guàrdia.

A més, la Mesa Sectorial ha aprovat una nova oferta d'ocupació pública convocant 997 noves places de diverses categoria. D'acord amb l'oferta de 2019, es convoquen 121 places, de les quals 81 són de metges d'atenció primària (64 de torn lliure i 17 de promoció interna).

stats