Greta Thunberg a Glasgow: "Portem dècades de bla, bla, bla. I què hem aconseguit?"

Milers de persones omplen els carrers de la ciutat escocesa per afegir pressió als governs reunits en la COP26

4 min
Greta Thunberg en la manifestació de Fridays for Future a Glasgow, el 5 de novembre de 2021.

BarcelonaUn nou crit d'alerta pel planeta. Un nou SOS de les futures generacions s'ha sentit aquest divendres als carrers de Glasgow, on aquests dies se celebra una cimera clau -una més- per aturar l'escalfament global. El crit dels joves al carrer increpava els governs del món sencer, reunits aquests dies a la COP26, i els reclamava que deixin ja "el bla, bla, bla", que és com defineix les promeses climàtiques de governs i empreses l'activista adolescent sueca Greta Thunberg. La noia que, amb una petita pancarta davant del Parlament suec va aconseguir fundar un moviment climàtic global, tornava a ser aquest divendres al capdavant de la protesta -tot i que intentava sense èxit barrejar-se amb la multitud i passar inadvertida- i tornava a posar veu a la indignació dels més joves amb la inacció climàtica.

"Les veus de les futures generacions s'ofeguen en el greenwashing i les paraules i promeses buides dels líders mundials", ha lamentat Thunberg, que ha considerat que la COP26 és un fracàs i que "s'ha convertit en un esdeveniment de relacions públiques". "Molta gent es pregunta què fa falta perquè despertin. Però és que ja estan desperts, i saben perfectament el que fan", ha dit l'activista, que ha criticat que els líders del món només lluiten per "mantenir l'statu quo" i "seguir beneficiant-se d'aquest sistema destructiu". "No necessitem més promeses buides, i és això tot el que rebem. Portem 26 cimeres, dècades de bla, bla, bla. I què hem aconseguit?", ha insistit, i ha reivindicat que l'autèntic lideratge en la lluita contra la crisi climàtica és el dels activistes.

Thunberg compartia protagonisme amb molts altres activistes joves del moviment que ella mateixa va inspirar, que han pujat a l'escenari l'un darrere l'altre durant més de dues hores. De fet, la gran majoria de portaveus que han parlat a la plaça George de Glasgow venien de països pobres, els que més pateixen l'impacte de la crisi climàtica i els que menys responsabilitat en tenen. "Em vaig implicar en aquest moviment perquè el nord global ha massacrat, bombardejat i matat de gana la meva gent en nom del petroli", ha cridat Aysha Siddiqa, activista del nord del Pakistan que ha aixecat una llarga ovació dels joves presents. També s'han llegit missatges enviats per joves des de diversos camps de refugiats. I representants dels pobles indígenes de l'Amazones han omplert també l'escenari amb els seus vestits tradicionals i càntics tribals per presentar-se de nou com "els principals defensors del medi ambient" i per denunciar també "la política genocida del govern brasiler".

Més de 8.000 persones, segons fonts oficials, arribades des de tots els racons del planeta han inundat els carrers de la ciutat escocesa per reclamar accions contundents contra l'emergència climàtica. "Defensem el futur", deia una de les grans pancartes, de les moltes que nodrien la marxa convocada pel moviment juvenil Fridays for Future. Era un nou divendres de vaga escolar pel clima, però aquest cop amb més motiu que mai, ja que del que surti d'aquesta cimera de Glasgow depèn el ritme de la transició energètica indispensable per posar fi a l'escalfament global. Si els governs del món no surten de la COP26 amb una aposta clara per pitjar l'accelerador d'aquesta transformació, el futur dels joves que aquest divendres cridaven als carrers de Glasgow podria ser molt negre. I ells ho saben.

"No hi ha planeta B", corejaven els manifestants, entre els quals hi havia molts nens i adolescents. "Actueu ara!" i "Atureu l'ecocidi" eren altres dels eslògans als centenars de pancartes que van recórrer la ciutat escocesa. S'hi han sentit consignes en molts idiomes i les desenes de banderes de colors diferents que sobrevolaven la marxa donaven compte de la gran diversitat geogràfica dels manifestants. Representants dels pobles indígenes han encapçalat alguns sectors de la marxa, com a líders indiscutibles de la lluita per preservar la natura. Molts altres col·lectius s'hi han sumat, inclosos els treballadors del sector dels residus de Glasgow, que estan en vaga aquests dies per les seves condicions laborals i als que la mateixa Thunberg ha convidat a unir-se.

Més organitzats i més entrenats

La veu de les futures generacions està cada cop més present en les negociacions climàtiques. No només per la pressió que genera sobre els líders polítics, gràcies al ressò que han aconseguit en l'opinió pública, sinó també perquè els activistes estan cada cop més organitzats i entrenats per a aquest tipus d'esdeveniments. Algunes de les delegacions d'activistes juvenils, com la de Bèlgica, que és una de les més actives, han viatjat fins a Glasgow també per reunir-se amb representants polítics i expressar-los en primera persona les seves inquietuds i demandes.

El moviment Fridays for Future s'ha fet gran, i va moltíssim més enllà de la figura de Greta Thunberg. Els rostres del moviment són molt més diversos, i molts altres portaveus juvenils també han estat convidats a parlar des dels micròfons de la COP26 aquests dies. "Em vaig plantar davant dels líders mundials de Glasgow i els vaig demanar que es prenguin seriosament la seva responsabilitat històrica i que prenguin mesures serioses en aquest sentit. Fins ara no ho han fet, però els milers de veus des del carrer d'aquest cap de setmana s'asseguraran que ens escoltin", deia l'activista de Kènia Elizabeth Wathuti.

Les activistes climàtiques sueca, Greta Thunberg, i ugandesa, Vanessa Nakate, amb la primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, a la cimera de Glasgow COP26.

I és que la mobilització per la COP26 no acaba aquest divendres. Seguirà dissabte amb una nova jornada de mobilitzacions convocades a 200 localitats de 20 països del món, en un nou Dia d'Acció Mundial per la Justícia Climàtica. S'espera que milers de persones surtin de nou al carrer a Glasgow, amb Greta Thunberg altre cop al capdavant, però també a moltes altres ciutats del món.

"La COP26 ha sigut qualificada de la COP més excloent. Això ja no és una conferència climàtica. És un festival de greenwashing del nord", havia tuitejat Thunberg poc abans de la manifestació -una frase que ha repetit durant el seu discurs-, posant el dit a la llaga dels problemes d'inclusió que ha generat una cimera en plena pandèmia. I és que els requisits sanitaris del Regne Unit han deixat a casa seva moltes delegacions dels països més pobres, com ara les que no han rebut encara la segona dosi de vacunació.

stats