Societat 10/05/2022

Un curs perquè els homes es repensin: "Les meves amigues em van fer veure com em relacionava"

El centre de masculinitats Plural ofereix formacions per treballar el feminisme entre els homes

Gerard Mira
2 min
Centre de masculinitats

Barcelona"Algunes amigues em van comentar discrepàncies de la meva manera de relacionar-me. Ocupava molts espais. Gràcies a elles vaig començar a replantejar-me moltes coses". Aquest és el motiu pel qual Santiago Feinmann va decidir començar a assistir a les sessions del programa formatiu Pensar-nos del centre de masculinitats Plural de l'Ajuntament de Barcelona. Aquesta iniciativa gratuïta pretén reflexionar i fer propostes per promoure la perspectiva feminista entre els homes i, tot i que acaba d'arrencar del tot fa només un mes, ja té 47 sol·licituds i 22 persones inscrites que ja han cursat dues sessions.

El Santiago és un dels primers que participen de manera voluntària en el projecte: "Estic molt content de com estan anant les sessions. És un lloc molt bonic per compartir i créixer com a persones". "Molts homes ens sentim interpel·lats per les nostres amigues i companyes i no hi havia llocs per tractar aquest tipus de temàtiques", assegura. La formació del programa, que consta de 12 sessions, està pensada sobretot per a homes però també està oberta a dones que hi vulguin assistir i es treballa en grans temes com les masculinitats, les violències masclistes, la democratització de les cures i la implicació dels homes en la justícia de gènere.

Un dels formadors de Plural, l'antropòleg social i tècnic del programa de prevenció i sensibilització de Plural, Martin Frasso, explica que en aquest espai es pretén "reflexionar sobre la construcció social de la figura d'home". Una idea que ha calat molt endins dels seus alumnes des del primer dia: "Venim aquí per pensar-nos. Hem de buscar més preguntes que respostes", complementa Feinmann. Frasso explica que la participació de persones de "perfils diversos" i "d'edats molt diferents" és una gran manera de saber si el que els homes senten "els grinyola o no".

A part de generar espais més formals, es treballa també a través de tallers participatius on la sessió es construeix a partir dels comentaris i dubtes dels assistents. Aquests tallers tenen un caràcter més pràctic. "Hem fet un taller per analitzar els nostres privilegis i prendre consciència de tots els avantatges que tenim socialment. Serveix molt per veure el teu rol i com fer-lo servir de manera correcta", comenta Feinmann, conscient que el camí és llarg.

Més de 240 activitats pròpies

La tinent d'alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, ha explicat en roda de premsa aquest matí que des del consistori es donarà un impuls al centre de masculinitats Plural i ha programat fins a 240 activitats pròpies aquest 2022 dirigides al conjunt de la ciutadania. L'Ajuntament, amb aquesta iniciativa, pretén treballar la construcció de la identitat en la infància i fer un bon acompanyament de la paternitat, la corresponsabilitat i la masculinitat. "Plural vol ser un centre d’informació, recursos, i creació d’iniciatives. Que els homes se’l sentin com a propi i pugui ser un espai de referència per a les entitats que treballen la temàtica", ha afegit Pérez.

Plural, ubicat al número 22 de l’avinguda Marquès de l’Argentera, es converteix també en la nova seu del Servei d'Atenció a Homes (SAH), un servei que ja oferia l'Ajuntament i que treballa les violències amb les persones agressores. Barcelona també oferirà tallers oberts i intervencions amb altres serveis ja existents, com el Pla de Barris, Vila Veïna o campanyes en esdeveniments esportius o culturals de la ciutat.

stats