Societat 21/12/2020

El Govern vacunarà entre 500 i 1.000 persones diàries a partir de diumenge

La incidència acumulada a 14 dies es dispara a Mallorca i arriba als 518,96 casos per cada 100.000 habitants

Maria Llull
2 min
Vacuna dels laboratoris Pfizer contra el covid-19

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha fet referència aquest dilluns a la situació de la pandèmia a les Balears, especialment a Mallorca, on la incidència acumulada a 14 dies ha arribat als 518,96 casos per cada 100.000 habitants –la setmana passada era de 386,6–. "Demanam màxim rigor i que es compleixin les normes. Apel·lam a la responsabilitat i a la ciutadania com a gent adulta", ha dit després de la reunió del Consell de Govern. Armengol ha indicat que Salut començarà a vacunar a partir del mateix diumenge 27 de desembre, i que el ritme serà d'entre 500 i 1.000 persones diàries.

"Començarem en residències de majors i de discapacitats, i després ho farem amb el personal sanitari i sociosanitari, a un ritme d'entre 500 i 1.000 persones al dia", ha explicat la presidenta, qui ha puntualitzat que, malgrat que es començarà amb la vacuna de Pfizer, l'executiu espanyol també ha comprat vacunes de Moderna. "Es farà de manera ràpida i el personal de la sanitat pública es desplaçarà a les residències. En el cas dels hospitals privats, també vacunarà el personal de la sanitat pública", ha afegit.

Armengol ha recordat que la situació a Mallorca és "de risc extrem" i ha avisat que el nombre de pacients hospitalitzats per covid-19 ha passat de 226 a 301 en una setmana, encara que el sistema sanitari "aguanta bé" i es pot medicalitzar l'hotel Palma Bay en cas que sigui necessari. "Tenim 301 pacients a planta, 75 més que dilluns passat, un 33% més, i 55 persones a l'UCI. No ens podem relaxar, estam en una situació de risc extrem i és necessari que ningú es plantegi fer celebracions de Nadal perquè estam en situació d'intentar salvar vides", ha dit. D'altra banda, la incidència acumulada a 14 dies a Menorca és de 317 casos, mentre que a Eivissa hi ha 105,4 casos per cada 100.000 habitants –Formentera, que ha passat a nivell 2, supera els 400–.

D'altra banda, la presidenta ha demanat a la ciutadania que redueixi al màxim la mobilitat i que només es traslladi "per a coses òbvies i necessàries, com anar a fer feina, i amb la màxima seguretat". "Sabem que hi ha una mobilitat molt alta entre Palma i els pobles. El que hem de fer és evitar les aglomeracions i la relaxació en els espais socials", ha afegit.

A més, Armengol ha recordat que el Govern revisarà els nivells i les restriccions que s'apliquen a cada illa, i que es poden posar en marxa noves limitacions si la situació no millora. Cal recordar que aquest dilluns ha entrat en vigor la modificació del decret llei per endurir les sancions per l'incompliment de la normativa covid. En el nivell 4 d'alerta, en el qual es troba Mallorca, les infraccions lleus i greus podran ser considerades com a greus i molt greus, respectivament, amb sancions d'entre 60.000 i 600.000 euros.

stats