Societat 19/12/2020

El Govern endureix les multes pel covid-19 a Mallorca, on començaran a partir dels 3.000 euros

Infraccions lleus, com ara no dur la mascareta, passaran a ser greus i es podran imposar sancions de fins a 60.000 euros

Elena Navarro
2 min
Les conselleres Patrícia Gómez i Isabel Castro.

PalmaEl Govern balear ha decidit endurir les sancions per incomplir la normativa covid-19 amb vista a les festes de Nadal. En concret, agreujarà les multes en el nivell 4 de risc extrem, de manera que les sancions lleus passaran a ser greus, i les tipificades com a greus seran molt greus. Així ho han explicat les conselleres d'Administracions Públiques, Isabel Castro, i de Salut, Patrícia Gómez, aquest dissabte en roda de premsa.

Com que la modificació afectarà les illes que estiguin a la fase 4, ara per ara aquesta mesura només afectarà Mallorca. Les dues conselleries presentaran dilluns al Consell de Govern una proposta conjunta per modificar el decret llei del 10 de juliol, que estableix el règim sancionador específic pels incompliments de normes dictades per pal·liar els efectes de la pandèmia.

A la pràctica, la nova normativa farà que infraccions fins ara considerades lleus –com ara no portar la mascareta o que els establiments no respectin l'aforament màxim– seran greus i comportaran multes d'entre 3.001 i 60.000 euros. De la mateixa manera, organitzar festes il·legals o fumar on no està permès –infraccions, fins ara, greus– comportaran sancions d'entre 60.001 i 600.000 euros, perquè es consideraran com a molt greus.

Castro ha assegurat que l'operatiu per controlar Nadal compta amb tots operatius de què disposen les administracions i, al mateix temps, ha apel·lat a la "responsabilitat individual" perquè es compleixin les normes, sobretot en les reunions socials dins les cases, perquè són espais que no es poden intervenir. "No hem de complir perquè haguem de pagar una multa, sinó perquè poses la teva vida i la dels altres en risc", ha remarcat. Per part seva, Gómez ha aclarit que "no hi ha una finalitat recaptatòria" sinó de garantir la seguretat sanitària.

La consellera d'Administracions Públiques ha explicat que, des del 10 de juny fins al setembre, el Govern ha tramitat 5.532 denúncies a particulars i 662 a establiments. Ara com ara aquestes multes encara no s'han cobrat, sinó que encara estan en procés d'al·legació. D'altra banda, ha detallat que fins a aquest desembre s'han inspeccionat 1.059 locals i s'han aixecat 789 actes.

stats