Societat 28/12/2020

Son Espases suspèn temporalment les vacances i els permisos dels treballadors de l'hospital

El president de la Junta de Personal, Miquel Lázaro, ha criticat la falta de planificació de l'IB-Salut i ha remarcat que el Govern ha de ser congruent amb les mesures que pren

Maria Llull/ Maria Catany
2 min
Sanitaris col·locant-se l'equip de protecció.

PalmaL'hospital de Son Espases ha comunicat aquest dilluns a la junta de personal del centre la decisió de suspendre els permisos i les vacances per fer front a l'increment de malalts de covid-19. Segons ha indicat la Conselleria de Salut mitjançant un comunicat, aquesta mesura es podria aplicar a altres hospitals segons com evolucioni la pandèmia. No obstant això, Salut ha explicat que s'estudiarà cada cas de manera individual i es valorarà si la presència de cada treballador és imprescindible els pròxims dies. També ha anunciat que l'esforç que estan fent els treballadors sanitaris "es compensarà de la millor manera possible".

Segons el comunicat, la decisió s'ha pres "com a mesura de prevenció davant l'increment de casos que s'han registrat a l'hospital de referència", que aquest dilluns té una ocupació de pacients covid de "92 persones a planta –un 37% dels llits covid a hospitalització– i 34 ingressats a UCI –un 33% de la seva capacitat–. Ara bé, els pacients hi estan actualment menys temps que durant la primera onada de la pandèmia: durant el març, l'estada mitjana era de 12,5 dies.

Segons ha explicat el president de la Junta de Personal, Miquel Lázaro, els sanitaris que estiguin de vacances tornaran –sempre que sigui possible– als seus llocs de feina. Tot i això, ha criticat la falta de planificació de l'IB-Salut i ha remarcat que el Govern ha de ser congruent amb les mesures que pren. "No ens poden demanar aquest esforç i ells adoptar unes estratègies de baixa intensitat que no són ni proporcionals ni contextualitzades amb el moment que vivim".

Lázaro ha advertit que, si les coses no es comencen a fer bé, "la corba arribarà al límit d'aquí a deu dies". A més, ha demanat que es millori el complement covid, ja que els sanitaris estan renunciant als dies de descans en unes dates especials com són les festes de Nadal.

"Hi ha una major pressió assistencial per l'increment de les hospitalitzacions i els ingressos a UCI. És una realitat que una major incidència a Mallorca implica més pressió en els hospitals", ha dit per part seva la portaveu de l'Executiu i consellera de Presidència, Pilar Costa, després de la reunió del Consell de Govern, encara que també ha subratllat que "el sistema sanitari està preparat per fer front a les xifres negatives de les darreres setmanes".

Així mateix, Costa ha fet referència al retard en l'arribada de 5.850 dosis de la vacuna de Pfizer i ha explicat que potser provoca un retard equivalent en l'inici de la vacunació a Menorca i Eivissa, previst per a aquest dimarts. "Hi ha una probabilitat molt alta que s'hagi de retardar 24 hores, encara que la idea del Govern és mantenir la previsió", ha continuat. Segons ha indicat la portaveu, l'Executiu preveu que n'arribin a les Balears 73.000 dosis durant el primer trimestre del 2021.

stats