Societat 14/08/2020

El Govern treballa en una segona fase d'exhumació a Son Coletes

La primera ha acabat aquest divendres, després d'haver localitzat 18 víctimes de la repressió franquista

Ara Balears
3 min
Foto aèria de les tres zones excavades al cementeri de Son Coletes.

PalmaLa primera fase de l'exhumació de Son Coletes ha acabat aquest divendres amb un balanç de 18 víctimes de la repressió franquista localitzades. La Secretaria de Memòria Democràtica ja treballa en una segona fase d'exhumació al cementeri de Son Coletes, que s'inclouria dins el tercer Pla de fosses de les Illes Balears. La Comissió Tècnica de Desapareguts i Fosses s'encarrega d'aquesta tasca i, paral·lelament, es treballa amb l'Ajuntament de Manacor sobre com s'han de protegir dues de les zones excavades: la que conté el basament de la creu i les tres síquies localitzades.

Acabada ja la primera exhumació, la setmana que ve començaran els estudis antropològics i forenses de les restes òssies d'aquestes víctimes, ara en el laboratori de camp instal·lat en el cementeri de Son Coletes. En aquest procés intervindran antropòlegs físics i metges forenses per tal de determinar les característiques físiques de les víctimes, com també totes les lesions perimortem ―al voltant del moment de la seva mort―, fonamentals amb vista a la identificació. Aquests treballs està previst que s'allarguin uns deu dies i, mentrestant, s'engegarà un procés de recollida d'informació de les famílies que sospiten que tenen algun familiar assassinat i enterrat a Son Coletes.

Aquests darrers dies, també han servit perquè l'equip d'ATICS enllesteixi els treballs de documentació arqueològica de les tres zones excavades, que comprèn el dibuix de camp de cada una de les tombes, a més de la seva documentació fotogràfica i topogràfica. També s'ha iniciat l'inventari de tots els objectes trobats, relacionats amb les víctimes del 1936: bales, botons, sivelles, sabates, botes, insígnies, monedes i altres objectes personals.

“Les restes trobades a Son Coletes confirmen la gravetat de la repressió que hi va haver a Manacor” afirma Jesús Jurado, secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern. “Són, també, una mostra de la gran feina que han fet els historiadors locals i aquelles persones que no han deixat mai de cercar els seus familiars i de mantenir viva la seva memòria. Davant això, el Govern no pot més que insistir a continuar amb la feina iniciada”.

Per la seva banda, la consellera d'Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro, ha destacat que, després d'aquestes importants troballes, "ara cal continuar treballant i fer tot el possible per identificar les persones a les quals pertanyen les restes localitzades". "És imprescindible que les institucions, la societat civil i les famílies anem de la mà per fer justícia a unes víctimes que patiren i moriren fa més de 80 anys per defensar la democràcia", ha afegit.

18 víctimes localitzades

Aquesta primera intervenció en el cementeri, desenvolupada entre el 14 de juliol i el 14 d'agost de 2020, ha permès localitzar les restes de 18 víctimes de la Guerra Civil a partir de l'excavació de tres síquies i dos agrupaments d'ossos, ubicades a la zona 2, a l'oest de la creu de l'antic cementeri. Entre aquestes restes, han aparegut els cossos de dues dones, enterrades juntes, una damunt de l'altra, que varen ser cobertes amb calç viva. La seva orientació difereix de la resta de cossos recuperats, ja que el cap de les dues dones està orientat cap a la creu de l'antic cementeri de Son Coletes. S'ha descartat que formassin part del grup de cinc milicianes infermeres de la Creu Roja, tant pel que fa a l'edat com a la vestimenta.

També s'han localitzat les restes, com a mínim, de sis milicians de les tropes de Bayo, que varen desembarcar el 16 d'agost a les costes del Llevant de Mallorca. Aquestes restes duen vestimenta i objectes de procedència militar: monedes, insígnies, sivelles i botes. Per tant, es pot afirmar que es tracta de persones que varen lluitar en la primera línia del front al Llevant de Mallorca.

Les tasques d'exhumació del cementeri de Son Coletes, a Manacor, formen part del segon Pla de fosses del Govern de les Illes Balears, que preveu intervencions en nou localitzacions de vuit municipis de Mallorca i Eivissa, la majoria cementeris, on es realitzaran tasques d'excavació, exhumació i identificació de les restes de víctimes de la Guerra Civil. Avui dia, s'ha actuat a Sencelles i Son Coletes, i queden pendents actuacions a Bunyola, Valldemossa, Artà, ses Figueretes (Eivissa), Porreres i Santa Maria.

stats