Societat 11/03/2023

El Govern ret homenatge a quatre víctimes del franquisme i n'entrega les restes a les famílies

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha participat en l'acte, juntament amb el relator especial de Nacions Unides, Fabián Salvioli

ARA Balears
2 min
L'entrega de les restes a les seves famílies s'ha fet al Mur de la Memòria del cementiri de Palma.

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha participat aquest dissabte en l'homenatge a quatre víctimes de la repressió franquista: Emilio García-Peñuela, Antonio González, Andreu Blanch i Llorenç Martorell. Durant l'acte, que s'ha fet al Mur de la Memòria del cementeri de Palma, s'ha fet entrega de les restes de les víctimes a les seves famílies.

Emilio García-Peñuela i Antonio González foren víctimes de la treta de Bellver del 4 de gener de 1937. Es pensava que havien estat assassinats i enterrats a Porreres, però les seves restes varen ser localitzades a Son Coletes durant la segona fase d'excavacions i exhumacions del cementeri de Manacor, que es va dur a terme entre l'octubre i el desembre de 2021. Eren en el grup 2 de la fossa número 3 del cementeri manacorí, la mateixa fossa que allotjava les restes d'Aurora Picornell, Belarmina González i les roges del Molinar.

També a Son Coletes, a la fossa número 4, es varen recuperar les restes d'Andreu Blanch Bauçà, a qui també es pensaven que havien assassinat i enterrat a Porreres. Tots tres van ser identificats el mes de novembre passat gràcies a mostres d'ADN donades per fills i filles de les víctimes.

Les restes de Llorenç Martorell sí que foren localitzades a Porreres el febrer de 2021, a partir dels treballs que va dur a terme el Govern al cementeri municipal dins el Tercer Pla de Fosses 2020-2021. Es varen recuperar a la fossa núm. 11, intacta sota el bloc de nínxols, que disposava de dos nivells i en la qual es varen localitzar un total de dotze individus. Martorell va ser identificat el mes de desembre de l'any passat.

Durant l'acte de retorn, en què també han assistit el relator especial de Nacions Unides, Fabián Salvioli, i el vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, Armengol ha definit l'homenatge com a "emotiu i simbòlic, però sobretot profundament democràtic". La presidenta ha assegurat que "mai serem vençuts perquè continuarem cercant, explicant i exigint justícia per a totes aquelles víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista".

Les famílies de les quatre víctimes són membres fundadores de l'Associació Memòria de Mallorca i varen rebre, el 29 d'octubre de 2021, amb motiu del primer acte d'homenatge institucional a les víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista a les Balears, el certificat de víctimes del franquisme del Govern.

L'Executiu ha recordat que a les Illes ja s'han pogut recuperar en total les restes d'almenys 241 persones assassinades durant la Guerra Civil, 53 de les quals ja s'han identificat i 48 s'han tornat a les famílies.

stats