Societat 23/11/2021

El Govern i Cort han de negociar contrarellotge la regulació de creuers per al 2022

Si no s'arriba a un acord en tres setmanes, s'haurà d'esperar fins al 2023

2 min
Diversos creuers en el Port de Palma.

PalmaEl conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball i portaveu de l'Executiu, Iago Negueruela, ha reconegut aquest dilluns que només queden tres setmanes per tirar endavant un acord per a la regulació dels creuers a partir de l'any que ve. "Ja s'està tancant el 2022, i el Govern i Cort han de fixar una posició conjunta en poc temps per fer un marc de negociació", ha comentat després de la reunió de Consell de Govern. En cas que no hi hagi acord entre l'Executiu i l'Ajuntament de Palma, la regulació de l'arribada de creuers haurà d'esperar fins al 2023, segons ha admès Negueruela, qui ha insistit que hi ha "poc temps" i que l'acord s'ha d'aconseguir "pràcticament ja".

Segons ha recordat el conseller, l'objectiu és "la regulació i el reordenament de l'arribada de creuers", perquè arribin a Palma "de manera ordenada" i "no hi hagi casos d'un nombre molt alt" d'aquests vaixells al port de Ciutat. Ara bé, Negueruela també ha reconegut que el Govern no té gaire poder de decisió en aquest àmbit. "L'acord és l'instrument que tenim al nostre nivell, perquè l'ordenació dels ports és competència estatal i europea", ha apuntat. "Tenim poc temps abans que els amarraments estiguin tancats i fets", ha insistit. Negueruela també ha reconegut que la negociació és complexa, que va començar abans de l'esclat de la pandèmia.

MÉS és el partit del Pacte que més ha reivindicat una regulació dels creuers. "No podem mantenir els antics models del passat, que mercantilitzen la ciutat i l'illa a favor de l'enriquiment d'un sector turístic amb poca responsabilitat social", va dir la portaveu municipal de MÉS i regidora de Model de Ciutat a l'Ajuntament de Palma, Neus Truyol, quan va arribar a Mallorca el Mein Schiff 2, el primer creuer d'aquesta temporada, que va ser rebut per una comitiva del Govern encapçalada per Iago Negueruela. MÉS ha reivindicat sovint que la regulació de creuers està a la seva agenda política i "és una obligació tractar aquesta qüestió recollida als acords de governabilitat".

stats