Societat 14/04/2021

El Govern reclama a l'estat espanyol el segon enllaç elèctric submarí de Menorca

El pla contempla l'arribada de 1.189 milions d'euros a les Balears

Iván Martín
2 min
Una imatge d'arxiu de l'inici dels treballs per a la connexió submarina amb Mallorca.

MaóLa Conselleria de Transició Energètica ha presentat al·legacions a la planificació de la xarxa de transport del Ministeri de Transició Ecològica, i reclama més potencia del segon enllaç amb la Península i el segon enllaç amb Menorca. El vicepresident Juan Pedro Yllanes ha explicat que s'han presentat un total de tretze al·legacions demanant més espai per la transmissió de renovables, a més de més potencia del segon enllaç amb la Península. "La interconnexió del sistema elèctric, tant entre illes com amb la Península, és una prioritat per a continuar avançant en la transició energètica", ha dit.

Yllanes ha detallat que, malgrat que la inversió de la planificació quinquennal del període 2021-26 de la xarxa de transport elèctrica, elaborada pel Ministeri, situa les Balears al capdavant de la resta de comunitats autònomes, el Govern ha presentat al·legacions per a reclamar aquest segon enllaç a Menorca, així com més espai per la transmissió d'energia, "per a millorar l'eficiència i la seguretat del sistema elèctric". D'altra banda, demana la baixa de la línia projectada a Cala en Bosc, que era la que estava preparada per al segon enllaç si venia per Artà. En aquest sentit, el director general d'Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha apuntat que la intenció és que arribi per Alcúdia. L'objectiu del canvi, apunta Malagrava, és fer més eficient la xarxa existent: "Ni s'ocupa més territori ni hi ha impacte paisatgístic".

El pla de l'estat espanyol contempla l'arribada a les Balears de 1.189 milions d'euros per a la planificació de la xarxa de transport elèctrica i la instal·lació a Menorca i Eivissa, que permetin operar els enllaços amb major capacitat i garantir la transmissió de renovables entre illes. Serà la primera vegada que l'operador de transport instal·li bateries a l'estat espanyol, una col·locació de les mateixes que no comporta la construcció d'una nova infraestructura. La planificació permetrà preparar el sistema per a la transmissió d'una gran quantitat de MW de potència de renovables de forma segura i es proposen solucions innovadores que milloraran l'eficiència de la xarxa.

stats