Societat 11/06/2021

El Govern posa en marxa un pla pilot d'adaptació al canvi climàtic a la platja de Cala Millor

L'objectiu és que sigui aplicable a altres zones de característiques similars

ARA Balears
2 min
El vicepresident Juan Pedro Yllanes ha explicat el pla pilot que es farà a la platja de Cala Millor.

PalmaEl Govern balear ha informat aquest divendres que posarà en marxa un projecte pilot d'adaptació al canvi climàtic a la platja de Cala Millor, com va avançar l'ARA Balears. La intenció és que aquest pla pugui ser aplicable en un futur a altres zones de característiques similars.

El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha assenyalat que "fa temps que mantenim reunions entre el Govern i el Consorci de Turisme de Son Servera i Sant Llorenç", ha manifestat, "perquè una vegada que tenim un diagnòstic general, com és l'estudi de riscos fet per Costes pel Canvi, és el moment d'analitzar zones concretes, com és Cala Millor, una destinació turística que pot servir d'exemple per a altres zones de la Mediterrània".

Yllanes ha recalcat que "ens trobam en un escenari d'emergència climàtica", i ha subratllat que "com a societat arribam tard, hem de començar a actuar ja de manera urgent".

L'Executiu ha apuntat que Cala Millor és una platja monitorada des de l'any 2004 pel SOCIB (Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears), sobre la qual ja s'han fet estudis sobre els impactes socioeconòmics del canvi climàtic. La Conselleria ha exposat que el que es pretén amb el pla pilot és conèixer millor les dinàmiques del litoral urbà i quantificar quines poden ser les conseqüències futures de la pujada del nivell de la mar a conseqüència del canvi climàtic.

Una vegada es tingui l'anàlisi específica de la badia, s'haurà d'analitzar com s'haurà de seguir desenvolupant la normativa territorial i sectorial que afecta la zona de Cala Millor i la resta del territori de la costa balear. A més, s'estudiarà quins canvis es podrien incorporar per millorar la resiliència de la costa.

L'objectiu darrer del pla pilot implica dissenyar i consensuar un projecte bàsic per a l'adaptació al canvi climàtic de la badia de Cala Millor i desenvolupar un procés de participació pública, que permeti als ciutadans i als diferents actors implicats coparticipar del disseny del projecte, ha explicat el Govern. "Una proposta de model de ciutat, d'urbanisme i d'economia futura enfront del canvi global, que ha de ser sostenible i que necessitarà també una important coordinació entre les diferents administracions i sectors implicats", ha recalcat la Conselleria.

stats