MEMÒRIA HISTÒRICA
Societat 20/01/2018

El Govern obrirà 10 fosses durant el 2018

El pla d’actuació preveu una segona fase d’excavacions en els cementeris de Porreres i Montuïri

Miquel Barceló
2 min
Per a la fossa de Porreres, en què hi ha entre 130 i 140 assassinats amagats, hi ha projectada una segona intervenció.

PalmaEl camí cap a la recuperació de la memòria històrica a Balears continuarà sense treva. La Conselleria de Cultura i Participació, en coordinació amb la comissió tècnica de fosses, té definida la ruta d’excavacions de fosses comunes que es duran a terme durant aquest 2018.

En total, seran deu els nous punts de prospecció que es faran a Sencelles, Calvià, Marratxí, Eivissa (cementeri vell), Alaró, Llucmajor, Santa Maria, Deià i en dos pous localitzats a Porreres (Son Lluís) i Llucmajor (Ses Àguiles). Aquests dos darrers continuaran el cicle d’obertura d’indrets de què es té constància que hi ha cossos de desapareguts durant la Guerra Civil, després que s’hagin completat les segones fases a les fosses del cementeri de Porreres (55 cossos trobats en una primera etapa) i de Montuïri, on es pretén localitzar les restes de quatre campaners, també en una fossa dins el cementeri, que en una primera intervenció no es varen trobar.

Dia 5 d’octubre del 2017 es va donar per tancada sense cap resultat l’operació al cementeri montuïrer de les restes de Bartomeu Ballester Roig, Miquel Mascaró Ballester, Joan Vidal Sansó i Jaume Puig Puigservet, després d’11 dies de treball . Ara la prioritat és esgotar les poques possibilitats que hi ha de trobar la fossa.

Aquesta intervenció podria ser la primera i podria passar davant la segona fase de Porreres, que està pendent d’expropiació de drets funeraris, en tant que tres titulars de tombes situades sobre la fossa comuna no han autoritzat que es desmuntin les sepultures i es reconstrueixin després. Allà, l’excavació s’hi començà l’1 d’octubre del 2016, i de la qual 14 cossos es pogueren lliurar als familiars el passat dia 14 de gener, després de la seva identificació.

La comissió tècnica de Memòria de Mallorca estableix el calendari d’obertura de fosses en funció de la viabilitat de l’exhumació, de si hi ha petició de familiars de primera o segona generació i, en tercer lloc, de si n’hi ha per part de l’Ajuntament o per part de representants municipals, ja sigui per trobar-se la fossa en el mateix municipi o per si hi ha veïns del seu municipi en altres fosses.

Les actuacions a deu noves fosses i la continuació de les tasques a les fosses de Porreres i Montuïri tenen un pressupost de 500.000 euros. Per als treballs de localització i exhumació es faran dos contractes oberts. Un serà exclusiu per a Porreres, que és el més costós, atès que s’han de desmuntar i reconstruir nombrosos nínxols i dues capelles, i un segon contracte per a la resta de projectes.

stats