Societat 14/08/2023

El Govern no retorna el concert educatiu a Aixa-Llaüt (de moment)

El centre, vinculat a l'Opus Dei, manté el recurs d'alçada contra la revocació del concert per part del Pacte de Progrés

2 min
Les escoles Aixa i Llaüt segreguen els seus alumnes per sexes. ARXIU

PalmaEl Govern de les Illes Balears no ha inclòs el centre Aixa-Llaüt en el document de renovació de concerts educatius per al període 2023-2028, en el qual es destinaran 1.352 milions d'euros a les despeses de funcionament dels centres educatius d'aquest tipus. L'ARA Balears ha consultat Educació per saber de quina manera s'actuarà i la resposta ha estat la següent: "No estan inclosos en aquest document de concerts perquè estan immersos en un procés administratiu per recurs d'alçada a la resolució –de l'anterior Govern– que els denegava el concert".

El passat mes d'abril, la Conselleria d'Educació del Pacte de Progrés va anunciar que no renovaria el concert al centre, vinculat a l'Opus Dei, si no deixava de segregar per sexes tots els nivells acadèmics en el curs 2023-2024. Davant aquesta resolució provisional, Aixa-Llaüt va proposar, amb vista al curs vinent, únicament introduir l'educació mixta a primer de Primària. A partir d'aquí, a cada curs s'aniria incrementant un nou nivell acadèmic fins a completar-los tots. La Conselleria, però, va ratificar que ni la LOMLOE ni la Llei educativa de les Illes Balears permeten l'educació segregada. De fet, el Tribunal Constitucional va validar el principi de coeducació a les aules. En el cas que es mantingui la retirada del concert, 29 aules de l'Aixa-Llaüt passaran a ser privades.

A l'expectativa

Al mes de maig, la comunitat educativa del centre de l'Opus es va concentrar davant del Consolat de Mar per demanar que el Govern d'Armengol revocàs la retirada del concert. En la mateixa línia, molts dels assistents parlaven entre ells, i s'encoratjaven a un canvi de Govern que els fos més favorable als seus interessos. L'acord de govern entre el PP i Vox diu que "es garantiran els recursos necessaris de tots els centres finançats amb fons públics, públics o privats, per garantir a les famílies una oferta educativa variada pel que fa a projectes educatius. Els centres concertats no patiran cap discriminació respecte dels públics".

stats