Ciència i medi ambient
Societat09/05/2023

El Govern va fer moure més de 15.000 vaixells fondejats damunt posidònia el 2022

Un total de 18 embarcacions vigilaran enguany a partir del 15 de maig aquesta activitat a totes les Balears

PalmaEl servei de vigilància per a la conservació de la posidònia del Govern va trobar i va fer moure més de 15.000 embarcacions que estaven fondejades damunt posidònia durant l'estiu del 2022. Aquest diari ha demanat a la Conselleria quantes d'aquestes embarcacions varen ser finalment sancionades, però han explicat que no tenen aquesta informació.

En general, es va comprovar el fondeig de 142.168 embarcacions a tot l’arxipèlag, de les quals se'n van haver de moure 15.367, un 10.8% del total. A més, 17.544 embarcacions van demanar assessorament abans de tirar l'àncora. Són les xifres que ha donat el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, a la reunió per coordinar el Servei d’informació i vigilància per a la conservació de la posidònia que començarà el 15 de maig.

Cargando
No hay anuncios

Mir ha explicat que, enguany, es manté l’operatiu de l’any passat, format per 18 embarcacions distribuïdes de la manera següent: 6 a Mallorca, 5 a Formentera, 4 a Eivissa i 3 a Menorca. A més, el Consell insular de Menorca sufragarà, per segon any consecutiu, el cost d’una quarta embarcació els mesos de juliol i agost que s’integrarà en el dispositiu coordinat per l’Ibanat.

Cargando
No hay anuncios

Així, dia 15 de maig començaran a fer feina 5 embarcacions (2 a Formentera, 1 a Eivissa, 1 a Mallorca i 1 a Menorca). L’operatiu s’activarà de manera integral dia primer de juny i, finalment, entre el primer i el 10 d’octubre, es mantindrà una embarcació per illa. "Altres comunitats com el País Valencià o territoris insulars com Còrsega han mostrat recentment la intenció d’adoptar el nostre model de protecció de la posidònia", ha assenyalat Mir. A més, ha celebrat que "finalment, després de reclamar-ho durant anys, l’Estat està elaborant un decret de fanerògames que confiam que tingui en compte l’experiència adquirida a les Illes Balears els darrers anys".

Cargando
No hay anuncios

Posteriorment, s’ha fet el Comitè Posidònia, on s’ha donat compte de l’aportació de 310.000 € de Ports IB al Fons Posidònia. El Comitè ha decidit destinar part d’aquests doblers a ampliar i finançar la Xarxa de monitoratge de la posidònia els propers anys.

La trobada, convocada pel Servei de Protecció d’Espècies de la Conselleria i l’IBANAT, ha comptat amb representants dels consells insulars, agents de Medi Ambient, la Guàrdia Civil, Ports IB, Autoritat Portuària de les Illes Balears, la Direcció General de Pesca i Medi Marí, Capitania Marítima, Salvament Marítim, Demarcació de costes, la Direcció General d’Emergències i l’112.