Societat 31/05/2022

El Govern manté la prohibició de fumar a les terrasses, a l'espera de la nova llei estatal

Els Jardins de la Misericòrdia, l'estadi de l'Atlètic Balears i Son Malferit seran els primers espais declarats lliures de fum a Mallorca

2 min
Una terrassa a Santa Catalina, un dels punts on l'Ajuntament de Palma també preveu limitar l'espai públic que ocupen.

PalmaLa Conselleria de Salut mantindrà, per ara, la prohibició de fumar a les terrasses dels bars i restaurants. Fonts del departament de Patricia Gómez expliquen a l'ARA Balears que la mesura està emparada dins la normativa covid-19 —encara vigent— i està a l'espera de la llei estatal, que planteja també ampliar els espais sense fum.

Cal recordar que l'Executiu va aplicar la prohibició de fumar a les terrasses dels bars i restaurants el desembre del 2020 i ha estat una de les poques comunitats —juntament amb l'Aragó, les Balears i el País Valencià— que han mantingut aquesta restricció. En el seu moment es va justificar amb l'objectiu de reduir els contagis, però ara com ara ja és pràcticament l'única mesura anticovid que queda vigent (juntament amb les mascaretes en espais com el transport públic o en l'àmbit sanitari).

Per la seva banda, el Ministeri de Sanitat està ultimant la nova llei del tabac i una de les mesures que preveu incloure-hi és precisament la prohibició de fumar en terrasses de bars i restaurants, a més dels cotxes particulars amb presència de menors o dones embarassades i espais a l'aire lliure amb gran afluència de públic. Caldrà veure quines mesures entren finalment en la normativa definitiva, ja que encara està en fase d'esborrany.

Sensibilització contra el tabac

L'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) de les Balears ha arribat a un acord amb el Consell de Mallorca i amb l'Atlètic Balears perquè els jardins de la Misericòrdia, Son Malferit i l'estadi de l'Atlètic Balears siguin declarats espais lliures de fum —són els primers a Mallorca amb aquesta qualificació. Malgrat que no es podrà prohibir fumar, sí que hi haurà senyals, indicadors i campanyes de sensibilització contra el tabaquisme.

"La prohibició previsiblement ha d'arribar amb la nova llei del tabac, però volem que les entitats s'avancin perquè comencem a prendre consciència", explica el doctor José Reyes, president de l'AECC a l'Arxipèlag. Recorda que en aquests espais hi sol haver menors i que "fumar posa en situació de risc les persones no fumadores".

Amb motiu del Dia mundial sense tabac, que es commemora aquest 31 de maig l'entitat presentarà la campanya 'Espais sense fum' al Parlament illenc. A més, ha llançat una recollida de firmes a escala de l'Estat "per alliberar els espais de fum de la ciutat". A les Illes, han demanat específicament que es prohibeixi fumar a les platges.

L'AECC recorda que el consum de tabac és la primera causa de mort prevenible a Espanya i el causant del 30% de tots els càncers. A més, l'AECC subratlla que el 43% dels menors de 12 anys està exposat al fum del tabac en espais públics.

stats