Societat 22/05/2019

El Govern combat les espècies invasores a les zones humides amb fons de l'ecotaxa

L'Albufera, a Mallorca; el parc de les Salines, a Eivissa, i es Grau, a Menorca, són els punts on s'actuarà fins a final del 2020

M. Barceló
2 min
Els consellers Vidal i Busquets amb membres del Cofib durant la presentació de la campanya d'eradicació.

MuroLa Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca i la Conselleria de Turisme han presentat aquest dimecres a l'Albufera el projecte d'eliminació d'espècies invasores a les zones humides de major abast de les Balears: l'Albufera de Mallorca, les Salines d'Eivissa i es Grau, a Menorca. A les actuacions en aquests indrets s'hi destinen 332.000 euros del fons de l'Impost de Turisme Sostenible (ecotaxa) i es duran a terme al llarg de dos anys a través del Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (Cofib).

La consellera de Turisme, Bel Busquets, ha recordat que la intervenció a les zones humides es fa amb l'objectiu de preservar aquelles zones més fràgils i vulnerables dins la seva diversitat. Busquets ha remarcat que el Govern ha recaptat 330 milions d'euros amb l'ecotaxa durant aquesta legislatura, "200 milions dels quals estan designats a 150 projectes, la meitat van destinats a la conservació i divulgació de patrimoni natural" de les Balears.

Una tècnica mostra una de les varietats vegetals invasores.

Per la seva banda, el conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, ha dit que les espècies invasores són una de la grans amenaces per a la biodiversitat en un sistema insular, i ha recordat que els projectes actuals complementen una feina que també s'està fent des de l'Ibanat. Ha recordat que s'han capturat 1,5 tones de carpes en només un més i que l'objectiu es preservar les espècies endèmiques i evitar-ne el desplaçament.

El corre-corre, la grama, les plomes de la pampa i la coa de moix són les varietats que més amenacen l'ecosistema. Les carpes, el cranc blau i la tortuga de Florida són els animals que s'intenten capturar i eliminar dels hàbitats humits de l'arxipèlag. El projecte d'eliminació, que es va iniciar el mes de gener, té un període d'execució de dos anys i es du a terme amb equips especialitzats del Cofib.

stats