Societat 01/08/2020

El govern espanyol obre les portes a allargar els ERTO a les Balears

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, anuncia que reunirà la mesa estatal de diàleg social a Mallorca a principis de setembre com a tard

Maria Llull
2 min
La ministra de Treball, Yolanda Díaz, i la presidenta del Govern, Francina Armengol, aquest dissabte en el Consolat de Mar

PalmaLa ministra de Treball, Yolanda Díaz, s'ha reunit aquest dissabte amb la presidenta del Govern, Francina Armengol, amb qui ha presidit la mesa de diàleg social. Amb aquesta trobada, Díaz ha volgut tranquil·litzar el Govern, la patronal i els sindicats pel que fa a l'allargament dels expedients de regulació temporal de l'ocupació (ERTO) fins a finals d'any i ha indicat que la mesa estatal treballarà en aquesta direcció.

"No té sentit desplegar un sistema d'amortiment social per deixar-lo caure. S'ha dissenyat un mecanisme que suposa quantitats ingents de recursos i no té sentit deixar-lo caure en el darrer moment", ha assenyalat la ministra en roda de premsa, a més de subratllar que el Reial Decret 8/2020 vincula "els ERTO a les necessitats de la pandèmia".

Díaz ha comentat que l'executiu de Pedro Sánchez coneix bé "la singularitat balear" i les "dades negatives" de l'impacte de la pandèmia a les Illes. A més dels 104.000 treballadors en ERTO, la ministra ha destacat que la diferència de la reactivació del mercat laboral amb l'Estat és "abismal". "A les Illes Balears és d'un 40%, mentre que en altres comunitats és del 70%", ha dit.

Díaz també ha fet referència a la decisió del Regne Unit d'aplicar una quarantena als viatgers procedents d'Espanya, incloses les Balears, on a més recomana no viatjar, i ha dit que cal "donar una solució" a aquesta situació sobrevinguda, que no està recollida en la legislació sobre el coronavirus.

La ministra ha anunciat que la mesa estatal de diàleg social es reunirà a Mallorca a finals d'agost o principis de setembre per tractar com continuar ajustant els ERTO a la situació econòmica i social tant de l'Estat com, de manera especial, de les Balears. "Vull enviar un missatge de tranquil·litat, perquè continuarem bolcant-nos amb les Illes Balears i les empreses, que necessiten confiança per mantenir els llocs de feina de centenars de milers de treballadors", ha dit.

Armengol torna a demanar mesures de flexibilitat amb els ERTO

Per part seva, Francina Armengol, a més d'agrair l'esforç que està fent el govern espanyol per protegir els treballadors, ha traslladat a la ministra, com va fer divendres amb Pedro Sánchez, la necessitat d'establir mesures de flexibilitat amb els ERTO, amb l'objectiu que les empreses puguin facilitar l'entrada i la sortida dels treballadors i per "garantir-ne la protecció fins a la pròxima temporada".

A la reunió hi han participat el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball; Iago Negueruela; la consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez; la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago; el vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes; la presidenta de CAEB, Carme Planas, de CAEB; el president de Pimem, Jordi Mora; el responsable de la Federació de Serveis d'UGT, Antonio Copete, i el secretari general de CCOO a les Balears, José Luis García.

stats