Societat 31/08/2020

El temporal de dissabte va fer destrosses en 736 hectàrees de la Serra

El Govern balear demanarà a l'espanyol que declari Zona greument afectada les àrees de Tramuntana més danyades pel temporal

Ara Balears
2 min
Alguns dels arbres romputs dissabte pel temporal que va assotar la Serra de Tramuntana

PalmaEl Servei de Gestió Forestal de la Conselleria de Medi Ambient calcula que el temporal que va afectar dissabte la serra de Tramuntana va malmetre un total de 736 hectàrees, en diversos graus d'intensitat, tot i que encara espera les imatges per satèl·lit per saber l'abast exacte de les destrosses. El Govern, per la seva banda, ja ha comunicat que instarà l'executiu espanyol que declari tota l'àrea Zona greument afectada. Aquest dilluns els consellers de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i d'Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro, han visitat els llocs més malmesos al nord-oest de Mallorca.

Mir i Castro han fet la visita acompanyats dels batles dels municipis de Banyalbufar, Esporles i Valldemossa i els han avançat que demanaran en el proper Consell de Govern que les Balears instin l'Estat que declari l'àrea Zona greument afectada per fenòmens meteorològics adversos. A més, el conseller de Medi Ambient s'ha compromès a reunir-se amb els tres batles en els pròxims dies per fer un seguiment de l'afectació a la zona forestal. En aquest sentit, ha assegurat que reclamarà ajudes específiques per poder actuar-hi.

Mapa de la zona afectada pel temporal

La batlessa d'Esporles, Maria Ramon, apunta que el primer que han fet és "posar a disposició dels ciutadans la informació sobre les ajudes que poden sol·licitar els afectats". No obstant això, "els problemes són a la zona de muntanya, al nucli urbà el cap de fibló no va afectar tant", explica. Per part seva, el batle de Valldemossa, Nadal Torres, també assegura que "la zona muntanyosa és la més afectada, hi ha moltíssims d'arbres arrabassats".

D'altra banda, la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha començat aquest dilluns les tasques per obtenir una estimació dels danys provocats als cultius pel cap de fibló i la calabruixada. L’objectiu, segons ha informat en el comunicat, és obtenir una avaluació dels danys per zones afectades i també per diferents sectors productius.

Aquí podeu veure imatges aèries de la zona més perjudicada:

Més enllà de la Serra, el temporal ha afectat els cultius de diversos municipis com Manacor, Inca, Porreres, Felanitx i també els de la serra de Tramuntana. S’han vist malmeses, sobretot, infraestructures com els hivernacles, a més dels cultius exteriors d’hortalissa com pebres, meló, síndria i tomàtiga, entre d’altres. També s’han constatat danys a la collita de les olives, de l’ametla i a la de la vinya.

stats