Societat 26/10/2020

El Govern decideix que el toc de queda comenci a mitjanit a les Illes

Aquest horari es podrà tornar a restringir en funció de l'evolució de les dades sanitàries

Maria Llull
2 min
Balears, en toc de queda de 23 a 6 h

PalmaLes Balears comencen a partir d'aquest dilluns a aplicar el toc de queda a les 00 h de la nit, en lloc de les 23 h, segons ha publicat el BOIB. De fet, malgrat que el govern espanyol va decretar diumenge passat que el toc de queda era de 23 a 6 h, va deixar oberta la possibilitat d'avançar-lo o ajornar-lo una hora als governs de les comunitats autònomes. I el Govern ha decidit fer ús d'aquesta prerrogativa després de reunir-se amb les patronals de la restauració i els sindicats.

"Les Balears tenen una de les millors situacions dins la complexitat, i això permet modular les restriccions", ha dit el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, qui ha considerat que aquest ajornament d'una hora servirà als sectors tant de restauració com cultural. Això sí, el conseller també ha subratllat que, en funció de l'evolució de les dades sanitàries, aquesta restricció es podria tornar a endurir.

Aquesta decisió ha arribat després que tant l'oposició com les patronals de restauració –CAEB i Pimem– hagin demanat l'allargament del toc de queda aquest mateix dilluns i que la presidenta del Govern, Francina Armengol, hagi mostrat la seva disposició a escoltar els empresaris, encara que matisant que la salut de les persones és el més important.

L'Executiu i les patronals faran un seguiment conjunt de l'evolució de la pandèmia les propres setmanes per prendre les mesures oportunes en cas que la situació no millori. Negueruela ha reiterat que la millora dels indicadors sanitaris és fonamental per a la temporada turística del 2021.

A més de Negueruela, han participat en la reunió la directora general de Turisme, Rosana Morillo; el president de Restauració de CAEB, Alfonso Robledo; la presidenta de PIMEM Restauració, Eugenia Cusí, i Antonio Copete, d'UGT.

"Tot i la mala situació, estam molt contents", ha dit Robledo després de la trobada. "El nostre sector està molt malament, però la sanitat és el més important. Si és necessitari que hi hagi un toc de queda, ho acceptarem", ha afegit. Per la seva banda, Cusí ha explicat que aquest ajornament permet als restauradors mantenir els horaris dels sopars i continuar "amb uns hàbits normals".

Per la seva banda, Copete ha lamentat que, més enllà de les restriccions sanitàries, els empresaris continuen "sense complir els convenis col·lectius".

D'altra banda, CAEB ha fet públic un comunicat en què assenyala que aquesta mesura "no és suficient" i que queda molt per fer per pal·liar els efectes de la crisi sanitària i econòmica. La patronal ha exigi al Govern que "aturi la sagnia dels costos d'electricitat, gas, telèfon, fems, incineradora i un llarg etcètera".

stats