Societat 21/06/2021

El Govern comença els tràmits per traspassar les competències d'ordenació turística al Consell de Mallorca

Aquesta era l'única institució insular que encara no tenia aquestes funcions

2 min
Establiments turístics de la Platja de Palma

PalmaEl Consell de Govern ha aprovat aquest dilluns començar el traspàs de les competències en matèria d'ordenació turística al Consell de Mallorca, l'única institució insular que encara no tenia aquestes funcions. Aquesta mesura es va incloure a l'acord de la III Conferència de presidents, que es va dur a terme l'11 de setembre del 2020 a Raixa. Una vegada que l'Executiu ha pres aquesta decisió, la traslladarà a la Comissió mixta de transferències entre el Govern i els consells insulars, que és l'òrgan que s'encarregarà d'analitzar i aprovar la proposta de traspàs d'aquesta competència.

Una vegada s'aprovi el traspàs, el Consell de Mallorca podrà sumar la gestió de l'ordenació turística a la promoció turística, competència que té des de la legislatura passada. Entre les funcions que inclou la competència d'ordenació turística, hi ha la planificació i la gestió de l'oferta turística, la facultat inspectora i també la potestat sancionadora, segons ha informat el Govern. A més, la institució insular exercirà funcions administratives en relació amb les empreses, les activitats i els establiments turístics, com també de classificació de les empreses i de l'execució de la normativa sobre guies de turisme, queixes i reclamacions, a més de les competències que el Govern té ara respecte del consorci de places turístiques de Mallorca.

Per part seva, el Govern es reserva les funcions de representació institucional de les Balears en relació amb l'Estat, a més de les funcions de planificació general de l'activitat econòmica de les Balears que afectin el sector turístic. "La Conselleria de Turisme té la competència legislativa, i aquesta Comunitat Autònoma no és petita", ha dit el portaveu de l'Executiu i conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, després de la reunió de Consell de Govern. "Té sentit que el Consell tingui les competències d'ordenació, perquè ja s'encarrega de les de planificació i zonificació. No té sentit fer un PIAT [Pla d'Intervenció d'Àmbits Turístics] i no poder tenir la competència d'ordenació, no poder fer el seguiment de la planificació que has fet", ha afegit.

Comissió de seguiment del canvi d'usos dels hotels

D'altra banda, el Consell de Govern també ha aprovat crear una comissió de seguiment del canvi d'usos dels hotels, segons estableix la disposició addicional primera de la Llei 2/2020 d'impuls de l'activitat econòmica –l'antic decret 8/2020, el qual es va tramitar com a projecte de llei–. Determinats establiments turístics poden demanar un canvi d'ús de l'edifici, per passar a tenir ús residencial, sociosanitari o administratiu, sempre tenint en compte el pla territorial de cada illa. Cal recordar que aquests hotels que sol·licitin el canvi d'ús han d'estar en una zona turística madura o estar en situació de baixa des d'abans del 13 de maig del 2020. De moment, cap hotel ha demanat el canvi d'ús.

stats