Societat 14/07/2020

Podem reclama el traspàs urgent d'ordenació turística al Consell de Mallorca

La institució insular només té les competències de promoció i no pot decidir sobre l'ampliació dels hotels inclosa en el Decret de reactivació econòmica del Govern

Ara Balears
2 min
El Consell de Mallorca té les competències de promoció turística, però no les d'ordenació

PalmaLa vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient de Podem al Consell de Mallorca, Autora Ribot, ha assegurat aquest dimarts que "és urgent" que el Govern traspassi les competències en ordenació turística a la institució insular perquè pugui decidir qüestions com el percentatge d'ampliació dels hotels sense llicència a l'illa.

Cal recordar que els hotels podien ampliar la seva superfície fins a un 15% fins dia 31 de desembre de 2020, segons el Decret 8/2020 de reactivació econòmica. Ara, durant les negociacions per tramitar-lo com a projecte de llei, els partits del Pacte han minvat aquest percentatge fins al 10%, encara que els consells insulars podran decidir si convé apujar-lo a un 15% o reduir-lo encara més. En el cas de Mallorca, la decisió serà del Govern, perquè el Consell, de moment, només té les competències de promoció turística.

De fet, Ribot ha destacat que la resta de les illes ja exerceixen les competències d'ordenació turística i ha assenyalat que "Mallorca, amb les seves peculiaritats, també ha de poder decidir" sobre aquesta matèria, segons ha informat Podem en un comunicat. La coordinadora del partit morat a Mallorca ha recordat que aquest traspàs és un dels assumptes pactats en els acords de Raixa. "Ara es converteix en urgent per poder decidir de manera autònoma", ha apuntat.

La vicepresidenta insular ha especificat que, encara que el turisme sigui la principal activitat econòmica a totes les Balears, presenta particularitats per illes. "Cada illa té una realitat diferent que cal tenir en compte, ara més que mai, quan el covid-19 ens ha obligat a repensar totes les polítiques per donar un impuls a la nostra economia i cuidar el medi ambient a la vegada, perquè els recursos de què disposam són finits", ha comentat.

A més, Ribot ha considerat que els consells són les institucions que "coneixen millor la realitat de cada illa, les més properes a la ciutadania amb els ajuntaments", motiu pel qual ha considerat necessari que "el Consell de Mallorca rebi ja les competències en ordenació turística, així com les de mobilitat terrestre". "És urgent i s'ha de fer ja", ha insistit.

stats