Societat 08/09/2023

El Govern, sobre Aixa-Llaüt: "El concert no està extingit. Negociam com mantenir-lo"

La Conselleria d'Educació corregeix les declaracions d'Antoni Costa i assegura que el centre començarà el curs sense rebre finançament públic

2 min
Les escoles Aixa i Llaüt segreguen els seus alumnes per sexes. ARXIU

PalmaEl Govern no ha aclarit si finalment mantindrà el concert a Aixa-Llaüt, un centre que segrega per sexes i que, per tant, incompleix la LOMLOE i la Llei Educativa de les llles Balears. El portaveu del Govern, Antoni Costa, ha assegurat no saber si es podrà mantenir, però no ho ha descartat. El centre, vinculat a l'Opus Dei, "no ha quedat fora del concert. S'està negociant, perquè l'expedient no està tancat". El Govern "estudia fórmules jurídiques" per fer possible la continuïtat del concert. "Volem tranquil·litzar els pares, els al·lots i els docents del centre", ha afegit. Costa també ha dit que s'estudien "actuacions diferents" i que "no s'aniria contra la LOMLOE" si s'adoptessin.

La Conselleria d'Educació i Universitats, per part seva, ha corregit a Costa i ha assegut que el centre "està actualment en un procés de resolució per recurs d'alçada que presentaren contra la revocació del Govern anterior. La seva concertació està pendent d'aquesta resolució". En cas que finalment es concerti, "se li haurà de pagar la subvenció amb caràcter retroactiu". Ara per ara, però, començarà el curs fora del concert educatiu.

El mes d'abril passat, la Conselleria d'Educació del Pacte de Progrés va anunciar que no renovaria el concert al centre, vinculat a l'Opus Dei, si no deixava de segregar per sexes tots els nivells acadèmics en el curs 2023-2024. Davant aquesta resolució provisional, Aixa-Llaüt va proposar, amb vista al curs vinent, únicament introduir l'educació mixta a primer de Primària. A partir d'aquí, a cada curs s'aniria incrementant un nou nivell acadèmic fins a completar-los tots.

La Conselleria, però, va ratificar que ni la LOMLOE ni la Llei educativa de les Illes Balears permeten l'educació segregada. De fet, el Tribunal Constitucional va validar el principi de coeducació a les aules. En el cas que es mantingui la retirada del concert, 29 aules de l'Aixa-Llaüt passaran a ser privades.

A l'expectativa

El mes de maig, la comunitat educativa del centre de l'Opus es va concentrar davant del Consolat de Mar per demanar que el Govern d'Armengol revocàs la retirada del concert. En la mateixa línia, molts dels assistents parlaven entre ells i s'encoratjaven a un canvi de Govern que fos més favorable als seus interessos. L'acord de govern entre el PP i Vox diu que "es garantiran els recursos necessaris de tots els centres finançats amb fons públics, públics o privats, per garantir a les famílies una oferta educativa variada pel que fa a projectes educatius. Els centres concertats no patiran cap discriminació respecte dels públics".

stats