Ramaderia
Societat 14/03/2024

El Govern farà una campanya per promocionar el consum del me local per Pasqua

En acabar 2023, hi havia 4.290 explotacions i 246.842 exemplars a les Balears, un 5% menys que l'any anterior

2 min
Els hotels i restaurants haurien de ser els primers a promoure el producte local, com el me ecològic.

PalmaLa Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural farà una campanya per incentivar el consum del me local per les festes de Pasqua amb el lema "Digau-li com vulgueu, però comprau-lo d'aquí". "Un dels objectius de la legislatura és apostar per la promoció del producte local per incrementar les rendes agràries dels nostres productors", ha assegurat el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés.

En acabar 2023, hi havia 4.290 explotacions i 246.842 exemplars a les Balears, un 5% menys que l'any anterior i un 10% menys respecte de 2021. La mitjana de consum de me per habitant a les Balears és d'1,7 quilograms, una dada que, segons el director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, indica que "el principal problema és el consum". La crisi del sector oví és present a tot l'Estat, tot i que a les Balears hi ha dificultats específiques, com el baix nombre d'animals i l'estructura de la cadena alimentària, amb una forta presència de productes forans. L'any 2023 es varen sacrificar 129.130 xots, dels quals 120.000, a escorxadors de Mallorca –un 2% menys que el 2022.

El pla estratègic aprovat recentment per la Conselleria millora les ajudes del sector oví de la PAC (Política Agrícola Comuna), però Fernández ha insistit que "no és qüestió d'ajudes, sinó d'incentivar-ne el consum". "Com a comunitat autònoma hem plantejat al Ministeri d'Agricultura la necessitat d'una intervenció sectorial de l'oví similar a la de fruites i hortalisses que s'inclogui dins l'apartat d'ajudes de la pròxima reforma de la PAC", ha afegit.

"Tenir una serra de Tramuntana on la ramaderia està desapareixent és un drama", ha lamentat el president de la Cooperativa de Pagesos Ecològics, Xisco Llompart, en referència al trasllat del ramat de les zones de muntanya a zones agrícoles, juntament amb la desaparició de l'ofici de pastor. "Consumir me produït de manera extensiva i local és el millor que podem fer", ha afirmat. La desaparició del ramat a la Serra ha obligat els pagesos a acudir als centres de tipificació per millorar la qualitat del producte. "Això no és rendible per a la cooperativa, perquè el preu de la carn no compensa el cost del menjar dels animals. Però si no fos així, ja haurien desaparegut els pagesos", ha corroborat Martí Solivellas, president de la Cooperativa Pagesa de Pollença.

Solivellas reclama que hi hagi controladors als escorxadors que classifiquin els xais locals, perquè "la gent senti seguretat quan compri el producte". Els supermercats compren xai a set euros el quilo per revendre'l a 13. "Aquí es perd alguna cosa", ha afirmat Solivellas. Les línies de supermercat importen el xai de Nova Zelanda per tres euros el quilo. Per acabar, Llompart ha recalcat que "amb els quasi devuit milions de turistes que hi ha a les Balears" es poden millorar els resultats de la venda de carn de proximitat.

stats