Drets dels animals
Societat 12/12/2022

Els gossos de caça, la pedra a la sabata en la llei de protecció animal

Reunida la ponència que ha de garantir el nou marc legal amb Podem i PSOE dividits

2 min
Animalistes protesten davant el Congrès

BarcelonaLa nova llei de protecció animal semblava ben encarrilada a l'agost quan el Congrés va aprovar-la. El text proposa penes més dures als qui els maltractin, prohibeix el sacrifici i la venda de gossos i gats, entre altres animals, a les botigues. La norma, però, esquivava temes controvertits com els gossos de caça, que s'han erigit en el punt més polèmic, el que ha fet encallar el projecte de llei que es tramita per la via d'urgència. L'enfrontament és amb el sector, però també dins del govern espanyol, amb el PSOE partidari d'excloure la caça de la llei i que tingui una normativa a part; i Podem que vol que aquests gossos s'hi incloguin, tot i que s'avé a admetre excepcions per a aquesta activitat.

Tot i que semblava que l'oferiment del ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, liderat per Ione Belarra, havia estovat els socialistes, aquest dilluns les posicions de partida tornaven a ser allunyades i hi havia crítiques al PSOE per haver amenaçat amb "fer caure" la llei. La proposta del ministeri era que els gossos de caça tinguessin la mateixa protecció que la resta excepte en el període que estiguessin desenvolupant la seva tasca en una cacera. El pronunciament del PSOE és important perquè aquest dilluns té lloc la ponència sobre l'avantprojecte de llei i el canvi al Codi Penal per castigar el maltractament animal i és en aquesta trobada que el ministeri de Belarra pensa fer la seva proposta per arribar a un pacte i que la llei vagi definitivament endavant.

Després de les primeres hores de reunió de la ponència, la secretària d'estat per a l'Agenda 2030, Lilith Vestrynge, ha admès aquest migdia que encara no havien arribat a un acord amb el PSOE, però ha subratllat la "voluntat" de negociar de les dues parts. En aquest sentit, ha confiat que entre aquest dilluns i aquest dimarts es podrà arribar a un pacte. Vestrynge ha reiterat que la seva proposta és la que s'aplica a Castella-la Manxa, on governa el socialista Emiliano García Page: "No hi ha motius perquè el PSOE no accepti el que ja aplica en la seva legislació autonòmica".

Aquest matí, mentre els socialistes insistien que el ministeri de Drets Socials ha de buscar el màxim consens amb tot el sector perquè la llei tiri endavant, a les portes del Congrés s'hi ha visualitzat l'oposició frontal dels animalistes a permetre que la caça quedi al marge dels canvis per afavorir la protecció animal. Activistes amb caretes de Pedro Sánchez i altres diputats socialistes s'han concentrat amb pancartes i subjectant un llebrer mort sobre una bandera d'Espanya. Exigien així al PSOE que retiri l'esmena en què demanava que la caça no entrés a la nova llei.

Les organitzacions animalistes han subratllat que la seva experiència al capdavant de les protectores d'animals els fa veure "la crueltat" que pateixen els gossos de caça, que els arriben "apallissats, amputats i atemorits". Les protectores són les que ara se'n fan càrrec, però els animalistes consideren que, en aquest cas, hauria de ser tasca dels serveis públics.

stats