Societat 03/09/2018

El GOB confirma la salinització que està canviant dràsticament la biodiversitat de l'Albufera

Per primera vegada han detectat a la zona nord del Parc Natural un episodi d’explosió d’algues lligades a ambients hipersalins

Ara Balears
2 min
El canal que limita la zona humida amb la carretera de Sa Pobla les aigües s’han tenyit de vermell.

PalmaL'entitat ecologista GOB ha expressat en un comunicat "l'avanç imparable de la salinització de l'Albufera", un procés que fa anys que denuncien públicament i que també ha estat informat oficialment per part de la direcció del Parc Natural davant la Conselleria de Medi Ambient. Aquest fet, apunten, "està canviant dràsticament la biodiversitat de la zona" i això es veu perquè "on abans hi havia canyissars, ara la salicòrnia en va ocupant l'espai", denuncien.

Per aquesta raó, des del GOB "reclamem un major compromís al Pla hidrològic amb relació a la protecció i millora hídrica de l'Albufera", expliquen. En aquest sentit, afirmen que la zona humida presenta un "dèficit important" en el cabal ecològic d'aigua dolça que necessita per mantenir la seva biodiversitat, i això genera un canvi ecològic que està substituint la flora i la fauna.

La setmana passada finalitzà l'exposició pública de la revisió del Pla hidrològic de les Balears, al qual l'entitat va presentar al·legacions. Al pla, es considera que serà impossible que la massa d'aigua subterrània de sa Pobla compleixi les obligacions de millora de la seva qualitat hídrica en el termini que estableix la Directiva Marc de l'Aigua. "Interpretam que la Conselleria es veu incapaç d'abordar la problemàtica de la zona amb la decisió, urgència i potència que la situació demana", critiquen en el comunicat.

Mesures

"Per aturar la degradació ambiental de la zona humida més important de les Balears, es requereix una reducció de les extraccions d’aigua de la seva conca, tant per a usos agraris com residencials i turístics", expliquen els ecologistes. Per això, creuen que "si la Conselleria, via el Pla hidrològic, no decideix i actua de manera urgent en aquest sentit, els ambients dolços de l’Albufera continuaran minvant i la seva transformació en salobrar continuarà progressant".

També han volgut destacar que altres mesures que està impulsant Medi Ambient, com la millora de l'arribada a l'Albufera de l'aigua de les Fonts Ufanes, o l'ampliació del Parc Natural, "són, sens dubte, positives". Però, indiquen, "no evitaran la degradació hídrica i ambiental i la pèrdua de biodiversitat de l'Albufera".

stats