Habitatge
Societat 07/09/2023

GOB: "El PP no vol fer política d'habitatge, sinó incentivar el sector immobiliari i de la construcció"

L'entitat ha insistit que les Balears tenen un parc de més de 105.000 habitatges buits, segons l'INE

ARA Balears
2 min
L'entitat ha recordat que les Balears compten amb un parc d'habitatge

PalmaEl Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) ha defensat aquest dijous que "garantir el dret a l'habitatge no passa per amnisties urbanístiques en els habitatges il·legals ni per dividir cases", ja que "això no és fer política d'habitatge". El GOB ha considerat en un comunicat que algunes de les solucions per garantir aquest dret fonamental seria la regulació dels mercats de lloguer i compravenda, per abordar el problema de la gentrificació, el foment de polítiques socials i mesures efectives contra l'especulació, entre altres iniciatives.

Així mateix, ha explicat que la problemàtica de l'habitatge que pateixen les Balears és el resultat de "factors múltiples i diversos que no se solucionaran construint més i deixant-ho en mans de la iniciativa privada". En aquest sentit, ha insistit que la Comunitat disposa d'un parc de més de 105.000 habitatges buits, d'acord amb dades del 2021 publicades per l'INE, un 17% del total construït. A més, "els centres de molts municipis s'estan degradant, mentre s'afavoreix el desenvolupament de noves zones de sòl urbanitzable o falsos urbans no desclassificats", com és "el cas de la UA3 de ses Salines" de fa unes setmanes.

Per tot això, considera que "el problema no és que no hi hagi habitatge, sinó que de cada vegada més gent no pot accedir-hi de manera garantida i digna, mentre l'especulació financera i immobiliària és a l'ordre del dia". En paral·lel, el nombre de persones en risc de pobresa o exclusió social s'ha incrementat de manera molt significativa a les Balears, ja que ha passat del 20% al 22,4%, segons dades de European Anti Poverty Network (EAPN).

Per tot això, el GOB reconeix que "el problema és complex", però construir més no el resoldrà. Així mateix, creu que el PP aixeca la veda, plantejant solucions que no atenen la veritable complexitat i dimensió de la problemàtica de l'habitatge, perquè alimenten el negoci i l'especulació, la qual cosa –opinen– "no és política d'habitatge, sinó d'economia enfocada als sectors immobiliaris i de la construcció".

stats