Societat 25/07/2019

El GOB Menorca demana la revisió del Pla de ports abans d'aprovar-lo mediambientalment

Els punts per als grans creuers, l'ampliació del port d'Addaia i els amarraments a Fornells, en el punt de mira dels ecologistes

Iván Martín
2 min
L'ampliació del port esportiu d'Addaia és un dels punts on els ecologistes consideren que s'hauria de revisar.

MaóEl GOB Menorca demana la revisió d’algunes actuacions previstes en el Pla de ports de Balears, que ha sortit recentment a consulta, amb caràcter previ a la seva tramitació ambiental. En concret, els ecologistes enumeren l’habilitació de punts per a grans creuers a Ciutadella, l’ampliació del port esportiu d’Addaia o la remodelació de la zona d’amarratge de Fornells. De la mateixa manera, reclamen una anàlisi de la capacitat de càrrega nàutica de Menorca.

L’entitat proteccionista recorda que la llei que regula aquest procediment requereix que es defineixin les característiques ambientals de les zones que es puguin veure afectades i la seva evolució considerant el canvi climàtic esperat. De fet, s’ha detectat que el pla no està utilitzant la darrera cartografia disponible d’hàbitats marins i que això es tradueix en deficiències en la valoració dels impactes. A més, recorden que la llei diu que caldrà definir els probables efectes significatius sobre el medi ambient, la biodiversitat, la fauna, la flora i el paisatge, atès que és necessari conèixer les alternatives previstes que justifiquin les apostes que es fan al pla.

D’altra banda, el GOB ha mostrat la seva preocupació pels fondejos plantejats fora del port de Ciutadella, o la previsió d’un punt de fondeig a la bocana del port de Maó, acabin sent utilitzats pels creuers de grans dimensions que no poden entrar als ports. Els ecologistes remarquen que aquests són altament contaminants, i que Menorca no pot cometre els mateixos errors que Palma, Barcelona o Venècia, en referència a l’elevat impacte i les conseqüències generades per aquests vaixells.

També preocupa que el port esportiu d’Addaia pugui veure duplicada la seva ocupació de làmina d’aigua, en un espai tan valuós des del punt de vista ambiental. Per tot, el GOB entén que un dels principals actius que ofereix l’illa és la tranquil·litat, fet pel qual no queda espai per incentivar la massificació i degradar el producte com a destí.

stats