GOB
Societat 12/04/2024

El GOB denuncia que hi hagi serveis de platges en funcionament "sense l'autorització corresponent"

L'entitat ha instat la Direcció General de Costes a actuar "contundentment" davant "múltiples irregularitats"

2 min
Quiosc situat en zona ANEI a Calvià

El GOB exigeix a la Direcció General de Costes i Litoral de la Conselleria de la Mar una actuació "contundent" davant les "múltiples irregularitats" dels serveis de temporada a les platges de Mallorca. Segons ha informat aquest divendres el GOB, l'entitat ha presentat diverses al·legacions a sol·licituds presentades per diversos ajuntaments per a l'explotació dels serveis de temporada a les platges.

A hores d'ara, a Mallorca han sortit a informació pública els projectes corresponents als ajuntaments de Capdepera, Calvià i Pollença per a un període d'explotació de quatre temporades (fins l'any 2027), han explicat. En tots ells, apareix un "incompliment generalitzat de l'article 69.4 del reglament general de Costes", han alertat des del GOB, ja que "no es respecta la distància mínima de 50 metres entre activitats que no siguin similars.

"Aquesta distància s'incompleix generalitzadament amb activitats com l'explotació de gandules i de velomars, la venda de begudes i menjar a quioscs, que es troben quasi a tocar", han lamentat. En aquesta línia, han criticat que "els organismes que actuen sobre aquestes sol·licituds no apliquin aquest article del reglament de Costes, obligatori per a totes les administracions". Tot plegat, crea una situació de "saturació d'activitats lucratives" a les platges que "pot molestar els banyistes".

Licitacions irregulars

Un altre incompliment que assenyala l'entitat, és que els ajuntaments haurien licitat l’explotació dels serveis a les platges "sense la prèvia autorització administrativa". De fet, han explicat que en aquests moments els ajuntaments de Calvià i Capdepera "ja han licitat i adjudicat l'explotació dels serveis sense disposar de la prèvia autorització administrativa que ha de concedir la Direcció General de Costes". A més, asseguren que alguns d'aquests serveis "ja estan en explotació des de fa setmanes de manera irregular".

El GOB ha posat com a exemple d'aquestes presumptes pràctiques irregulars la instal·lació a les proximitats de la platja de Cap Falcó a Calvià. Com ja va informar l'ARA Balears es tracta d’un quiosc amb tarima i umbracle de grans dimensions, licitat i adjudicat fa mesos per l’Ajuntament de Calvià a una empresa. Una vegada ja instal·lat, la Direcció General de Costes ha advertit l’Ajuntament que "no s’autoritzaria per diversos motius".

D'altra banda, el quiosc situat a Cap Falcó també és un exemple de "descontrol i manca de vigilància", ja que es dona el fet que "ni tan sols s’ha instal·lat dins la zona de domini públic maritimoterrestre", on figura que l’ajuntament l’ha sol·licitat, sinó que, segons l'entitat, està situat en una zona qualificada com a Àrea Natural d’Especial Interès (ANEI). "Tot un cúmul de despropòsits que el GOB ve denunciant i que requereixen una actuació ferma i decidida per part de la nova Direcció General de Costes i Litoral de la Conselleria de la Mar i del Cicle de l’Aigua", han finalitzat.

stats