Refugis de fauna
Societat 22/08/2023

El GOB anima propietaris de finques rústiques a convertir-les en refugis de fauna

L'entitat ha ajudat a tramitar la figura a 58 parcel·les i més de 1.900 hectàrees

ARA Balears
2 min
El Caló de Ferrutx vist des de les muntanyes d'Artà.

PalmaEl GOB ha animat aquest dimarts els propietaris de finques rústiques a declarar-les refugis de caça. Actualment, l'entitat ecologista ha ajudat a tramitar 58 refugis de fauna a l'illa, en concret, un total de 1.926 hectàrees protegides com a zones en les quals està prohibida la caça. Segons han recordat, diumenge es va iniciar la temporada de caça, amb la qual, a més dels conills, que ja es podien caçar des del 22 de juny, es poden matar amb escopeta les guatlles i els tudons, mentre que les llebres també es podran caçar però només amb cans o falcons.

En aquesta línia, han recordat que des de l'any 1980 l'entitat ajuda propietaris en l'assessorament per a la tramitació d'aquesta figura de protecció animal. Segons ha recordat l'entitat, la pràctica de la caça és una activitat amb unes "implicacions ambientals importants" per al territori, ja que és poca la superfície forestal i rural on no es pot caçar i, per contra, el nombre de caçadors és molt elevat, ja que a Mallorca arriben a les 17.000 llicències. Per aquest motiu, el GOB ha apuntat que davant aquesta alta pressió cinegètica, la figura del refugi de fauna "és una bona eina per facilitar indrets on espècies com els ocells puguin viure tranquil·les". A més, han apuntat que aquesta figura legal està regulada per la llei de caça i la normativa que la desplega. A Mallorca, han defensat, "és necessària una xarxa d'àrees on les poblacions d'animals estiguin lliures de la pressió cinegètica i puguin recuperar-se fins als nivells que els ecosistemes puguin mantenir".

Amb aquesta figura "es preserven de la caça les poblacions d'espècies cinegètiques que viuen a la zona, i alhora es potencia la recuperació del conjunt de la fauna a conseqüència de la millora en les condicions de tranquil·litat". Així, la setmana passada el Consell de Mallorca va comunicar la declaració del darrer refugi que l'organització ha tramitat. Es tracta d'una finca de Petra, de 29,5 hectàrees de superfície.

 

 

stats